Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés
Blogolj!

Adyval a város körül

Ezen a hétvégén a főszerepet legfőképp Ady Endre kapja. Számos program segít minél jobban megismerni a költő életét, munkásságát és nem utolsó sorban szerelmeit.

Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából különkiadással jelentkezik január 26-án a Budapest Beyond Sightseeing Légy a kedvesem Pesten! című sétája.  A program fő tengelye a Veres Pálné utca lesz. A séta során a részvevők meglátogatják az utca névadójának szobrát, majd természetesen Ady Endre Veres Pálné utcai lakásában is körbe lehet nézni, ami jelenleg az Ady Emlékmúzeumnak ad otthont.

Szintén január 26-án, azaz szombaton egy másik Ady-emléktúra is útnak indul, szóval nem kell megijedni, ha esetleg a délelőtti programról lemaradna valaki. Tehát nyomás Ady után, aki kalapban, néhány furcsa, füstös gondolattal fejében halad el mellettünk, a Lónyai utcában lévő szerkesztőségbe siet épp. Vágjunk neki az utcáknak egy bőrönddel, ahogyan ő tette egykor. Alkossunk vele kávéházi asztalánál, búcsúztassuk tolongó gyászolók körében a Nemzeti Múzeum lépcsőjén. A séta a Petőfi Irodalmi Múzeumból indul, és a közelben található Ady-emlékhelyeken kalauzolja végig az érdeklődőket.

Sokáig pedig még neve sem akadt annak a mára jól ismert stílusirányzatnak, melyet a legendás Poirot tévésorozatból vagy a Nagy Gatsby mozifilmből valószínűleg még azok is ismernek, akiknek egyébként semmit sem jelent a művészettörténet. Éppen ezért különösen izgalmas, hogy sokáig igazából “kallódott” a rejtélyes art deco a művészettörténeti kánonban, pedig erőteljes, elegáns és fényűző még mai szemmel is. Hogy hogyan született meg ez a rendkívüli időszak, ma mit látunk belőle Budapest utcáin, hogyan gyűrűzött be Magyarországra, és mit és hogyan hangolt át nálunk az eredetileg ZigZag stílusként is becézett irányzat, kiderül az Imagine Budapest sétáján, szombaton.

A közeledő Kínai Új Év, és a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok 70. évfordulója alkalmából, a helyi kínai közösség az év legnagyobb kínai kulturális- és gasztronómiai eseményét tartja a Millenárisban január 25-27. között. A háromnapos rendezvény többek között megismerteti a közönséggel a panda-showt, kultúrműsorokat, hagyományos kínai orvoslást, tea-szertartást, kungfut, tradicionális kínai ruhákat (qipao és hanfu), hagyományos kínai hangszereket (erhu, guzheng, kínai dob), a kalligráfiát és festészetet.

A vonatok és a vasút rajongóit várják a Családi Mesehétvégén a Miniversumban, ahol január 26-án és 27-én minden a mesékről és a játékról szól majd. A játszóházban az apró kezek műhelyében a gyerekek elkészíthetik majd Thomast, a gőzmozdonyt, a Kisvakondot és sok más kedves mesefigurát is. A legkisebbeket építősarokkal, a nagyobbakat pedig iPad vonatozással is várják.  

https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/68030/pics/lead_800x600.jpg
programajánló,szabadidő
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?