Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés
Blogolj!

Új év, új élmények

Az év első hétvégéjére talán már mindenki kipihente magát, így nincs más hátra, mint hogy beszippantson minket újra a programcunami.

Ha még valaki nem vett volna részt olyan eseményeken, amik a fővárost mutatják be részletesebben vegyítve egy kis történelemmel és rengeteg érdekességgel, akkor most itt az idő, ugyanis a következő napok esélyt adnak arra, hogy egy kicsit más szemmel nézzünk Budapestre.

Persze ha valakiben még pörög a szilveszteri swung és bulizni akar, az sem fog unatkozni, ugyanis a 20. (és 21.) század egyik legsokoldalúbb művésze előtt tiszteleg a Bowie 72 – Bowies Keep Swingig elnevezésű program, ami a zenész születésnapja alkalmából felidézi a legismertebb és legjobb dalokat a Muzikumban január 4-én.

Január 5-én a Hosszúlépés. Járunk? újlipótvárosi sétáján két órára elevenné válik az elmúlt évtizedekből ismert 3T világa, alul- és felülnézetből egyaránt. Bepillanthatsz a Kádár-kor értelmiségének, és a Kádár-rendszert balról kritizálók mindennapjaiba, és megismerkedhetsz a demokratikus ellenzék születésével is. Megmutatják, hol vonultak a tankok 1956-ban és hol dolgozott Kádár János , végül egy titkos átjáró után eljuthatsz Aczél György lakóházáig. Merülj el a történelemben!

Január 5-én ismét eljön az ideje az Újévi malacos futásnak, ami annyit tesz, hogy malac alakban lehet kocogni a Népligetben.  A jó hangulatú eseményen bárki ingyenesen részt vehet, aki szeretné szerencsehozó futással indítani az újévet. A táv kb 6 km.

Szintén szombaton megismerkedhetünk a Mátyás-templommal, méghozzá kívül-belül. A séta során olyan dolgokat ismerhetünk meg jobban, mint hogy hogyan zajlott egy koronázás, mi eredeti az épületben és mi nem, a török időkben mi történt a templommal és ki ijesztette halálra az imádkozó törököket? Hányszor pusztult el és született újjá? Ki halt meg itt és miért? A legutolsó felújítás során mi minden cserélődött ki vagy milyen újdonság került a templomba? Érdekes? Naná!

Vasárnap is Budapestté a főszerep: a Nyócker málló pompája – szociokulturális kalandozás elnevezésű séta első felében a XIX. századi pesti mágnás-negyed palotáit pesti mágnás-negyed palotáit járhatjuk körül. Az arisztokrácia világának különös szerelmei, fényűző életmódja, különc fekete bárányainak legendái elevenednek fel egy-egy épületnél. A Palotanegyed után a Nagykörút kevésbé jóhírű környéke a cél. Itt más történelmű és hangulatú épületek tanúskodnak a múltról, a bennük zajló életről. Rejtett freskók, zöld belső udvarok, helyi gyűjtésű történetek a múltról és a jelenről.

https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/67091/pics/lead_800x600.jpg
programajánló,szabadidő
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?