Blogolj!

Utazás két világ között

Ez a hosszú hétvége a múltról, emlékezésről szól, de hogy ki miként emlékezik, az sokféle lehet. Ehhez pedig sokféle program társul.

A halottak napja és a halloween örök vita tárgya marad, ki ezt tartja, ki azt, ki pedig mindkettőt, de az kétségtelen, hogy hozzánk is begyűrűzött a kelta szokás, ami a programokon is meglátszódik.

A Nemzeti Galéria pedig ötvözi az idei nagy szenzációt, a Frida Kahlo kiállítást és annak utolsó napjait a halottak napjával. A mexikói halottkultusz a felfedezések előtti időkre nyúlik vissza, az aztékok több olyan ünnepnapot is feltüntettek naptárukon, melyen halottaiknak hódoltak. A koponyák nem csak a halált, hanem az újjászületést is szimbolizálták – talán éppen innen ered az európai keresztény kultúrától radikálisan eltérő, sajátosan könnyed viszonyuk a halálhoz és az eköré épült színpompás népünnepély. A Dia De Los Muertos-Frida Finisszázs ezt idézi meg november 2-án.

A Fiumei úti sírkert nem egy egyszerű temető, hanem egyben egy nyugodt és csodás park is, és bár elsőre talán kicsit szokatlan programnak tűnhet, de érdemes ellátogatni oda, és nem csak halottak napján. Viszont ezen a hétvégén mindenszentek és halottak napja okán meghosszabbított nyitva tartással (október 31-től november 4-ig 7 és 20 óra között) lesz látogatható, illetve ezen a két napon az egyébként csak előzetes egyeztetéssel megtekinthető Kossuth- és Deák-mauzóleum is nyitva tart majd, 10-től 19 óráig.

Idén ünnepli az egyik legnagyobb magyar filmklasszikus, az Egri csillagok ötvenedik „születésnapját”, így ennek apropóján a digitálisan felújított, 4K minőségben látható filmet levetítik az Uránia moziban november 2-án, hogy bárki átélhesse akár először, akár újra a híres csatajeleneteket hazai színészlegendák segítségével.

A halloween sem marad ki a sorból és ebben november másodikán ingyenes halloween partit rendez a Mika Tivadar Mulató zombikkal, vámpírokkal és más földöntúli lényekkel. Az éjfélig jelmezben érkezőket welcome drinkkel várják, a pult mögött Lapidem gondoskodik majd a borzongó hangulatról.

Ha érdekel egy rendhagyó séta a főváros zugaiban, ahol egyben kiokosítanak a modern fehérnemű magyarországi terjedéséről, akkor november 3-án alkalmad is nyílik arra, hogy megtudd, miért és hogyan vált a bugyi és melltartó olyanná, amilyen most, és ennek mi köze a történelemhez és a világ eseményeihez, mennyiben befolyásolta a nők helyzetét és a kialakult képet róluk. A bugyogótól a szaténbugyiig elnevezésű séta mindenre választ ad.

https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/63347/pics/lead_800x600.jpg
programajánló,szabadidő
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?