Blogolj!

Megragadott történelem


A következő napok elsősorban a múltról fognak szólni. Film, zene, felfedezés a régi Budapesten.

De nemcsak a főváros titkaiba, hanem a harmincas-negyvenes évek New Yorkjába is bepillantást nyerhetünk, ugyanis október 18-án indul a Fotóhónap2018 fesztivál a Magyar Fotógráfusok Házában a legendás Weegee kiállításával. A fesztivál természetesen még számos tárlatot és szakmai programot kínál a következő időszakban. A tizenegyedik alkalommal megrendezett esemény célja, hogy kiállításokon, filmvetítéseken, beszélgetéseken, egy nagyszabású konferencián és egyéb programokon keresztül rámutasson a fotográfia tartalmi és eszközbeli sokszínűségére, a kortárs művészet kontextusában értelmezve azt.

Október 20-án újabb sétára és titkok megismerésére invitál a Rákóczi Kriminál. Ezúttal a kokainbárok és a háború után széthullás lesz a téma. A két világháború között Budapest hasonlított a kortárs babiloni Berlinhez, melyben bűnözői csoportok és rendőrök is próbálták kikászálódni a háború hatása alól. Az összezsugorodó országban, Budapesten hirtelen könnyen lehetett revolverekhez, kábítószerekhez jutni. Többek között erről és más izgalmas témákról szól majd a városi séta.

Október 20-21. között a Citadella rejtett zugaiba nyerhetünk bepillantást. Elemlámpákkal bejárva felfedezhetjük a Pest felé nyitott lőréseket, az itt élő katonák különleges életterét és az 1960-as években kialakított, sokáig a legdivatosabbnak számító szállodakomplexumot. A különleges bejáráson megnézhetjük az Európa három leghatalmasabb uralkodójának jelenlétében átadott csillagvizsgáló utolsó megmaradt emlékét, Cseh Tamás első fellépésének színhelyét és egy II. világháborús bunker maradványait is.

Utolsó napjaihoz ért a World Press Photo Kiállítás, amit október 23-ig lehet megtekinteni. A Magyar Nemzeti Múzeumban 134 díjnyertes fotót állítottak ki, amit 4548 fotóriporter, 73044 pályázatra küldött művéből választottak ki.

Elszakadva kicsit Budapesttől, a vidéki színhelyek is sok izgalmat tartogatnak. Október 18-án 3 Hang – Improvizatív zenés versesttel készülnek a Sopronbánfalvi Kolostor Hotelben. Hideg vízben fürdetett gondolatok, három hangszerre: egy zongora, egy hegedű és egy emberi hang. A művészek egészen egyedi és új hangot ütnek meg, a múltból vett komolyzenei hangok, improvizációk, valamint a zongora és a hegedű játékához kapcsolt költészet harmóniáját. És hogy kik a művészek? Szakcsi Lakatos Béla, Kathy-Horváth Lajos és Takács Bence Ervin.

Az Eszterháza Meets Jazz keretein belül október 21-én Ludwing Van Jazz koncerttel készülnek a szervezők. A klasszikus zene világa nem volt mindig annyira zárt, mint amennyire ma gondoljuk, hiszen régen az előadók egyszerre zeneszerzők is voltak, így tudtak igazán élő kapcsolatot ápolni a zenével. Sárik Péter is ezt teszi jazz triójával, amikor Beethoven műveinek halhatatlan részleteit szólaltatják meg sajátos feldolgozásban: felidézik azt a kort, mikor az improvizáció még a klasszikus zene szerves része volt.

https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/62099/pics/lead_800x600.jpg
programajánló,szabadidő
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?