Blogolj!

Ünneplőbe öltözik az ország


Mondani sem kell, hogy ez a hétvége nem csupán arról szól, hogy hosszú (aminek persze mindig örülünk), hanem hogy az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan a szokásosnál is több programmal, élménnyel készülnek a szervezők. Érdemes lesz hát nyakunkba venni az országot!

A tíznapos székesfehérvári Királyi Napok – melynek középpontjában II. András és kora áll – záróakkordjához ér a hétvégén. Augusztus 18-án és 19-én II. András koronázása elevenedik meg; a látványos előadásban a színészek mellett táncosok és zenészek, valamint a határon túlról érkező gyermekek is közreműködnek a Nemzeti Emlékhelyen felállított színpadon. Pénteken az Anna and the Barbies és a Qumiby-ből ismert Kiss Tibor, szombaton a Fehérvár Big Band Egy este New Yorkban című műsorával, vasárnap pedig Szabó Balázs Bandája lép fel. A nemzeti ünnepen, augusztus 20-án népművészeti fesztivált rendeznek, délután pedig történelmi felvonulást tartanak óriásbábokkal, hagyományőrzőkkel valamint Kárpát-medencei néptáncegyüttesekkel Szent István sírjához.

Kilencedik alkalommal rendezik meg a Szigetköz legnagyobb kulturális fesztiválját Mosonmagyaróváron, a Nyári Fesztivál - Szent István Napokat augusztus 17. és 20. között, ahol a közel harminc produkció mellett megtekinthető lesz a Szent Korona másolata és ismét elkészítik a térség legnagyobb halászlevét. Természetesen a koncertek sem maradnak el: fellép a Moson Big Band és Majsai Gábor, a Budapest Jazz Orchestra Tóth Verával, a négy napos programot pedig Ákos koncertje és tűzijáték zárja.

Szombattól hétfőig, azaz a hosszú hétvégén bárki próbára teheti bátorságát, de elkészítheti a zsiványok életéhez nélkülözhetetlen dohányzacskót vagy bicskatokot is az olyan híres betyárokról, mint Rózsa Sándorról vagy Sobri Jóskáról elnevezett portákon. Mindezt a Szentendrei Skanzenben, ugyanis Budapesttől nem messze a betyárélet elevenedik meg: ehet nyomozni és betyárruhát ölteni. Kiderül, kik voltak azok az emberek, akik zsiványéletre adták a fejüket, így a látogatók megismerkedhetnek a betyárokról született népdalokkal, mondákkal, ponyvatörténetekkel, de az is kiderül, hogyan lettek a 19. század betyárjai közönséges bűnözőkből a zsarnokság ellen harcoló népi hősök. A helyszínre látogatók egy vonatrablásnak is szemtanúi lehetnek.

Ahol a népi játszótér és a vásári forgatag megfér egymás mellett. Buda szívébe, a 32. Mesterségek Ünnepére a világ minden tájáról érkeznek mesteremberek, az idei év fókuszában a szövés lesz augusztus 17. és 20. között.

Üldögélni a fűben, borozni, zenélni és zenét hallgatni, közben pedig nézni a naplementét a város felett. Kell ennél több? Ha nem, akkor a Botellón csapatával a Filozófusok kertjében a helyed augusztus 16-án. A menetrend a szokásos, a lényeg, hogy jól érzed magad!

https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/56988/pics/lead_800x600.jpg
programajánló,szabadidő
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?