Blogolj!

Tavaszi kultúrbomba


Nemcsak a Budapesti Tavaszi Fesztivál dübörög javában, hanem számos más fesztivál is. Ezekből szemezgettünk.

Ezen a hétvégén bárki találhat magának megfelelő elfoglaltságot, akár a filmek, a könyvek, vagy a színház megszállottjairól legyen szó.

A kultúrbomba pedig a most is zajló Budapest Art Weeken, azaz az ország legnagyobb képzőművészeti programsorozatán teljesedik ki, ahol 72 helyszín, tárlatvezetések, workshopok, filmvetítések és természetesen rengeteg kiállítás árasztja el a klasszikus és kortárs művészetek kedvelőit egészen április 22-ig.

A tobzódás tovább folytatódik a Millenárisban, de ez már az április 19. és 22. között megrendezett 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Nemcsak a könyvek, hanem természetesen az írók és költők is jelen lesznek az eseményen. Eddig számos helyről – többek között Lengyelországból, Csehországból, Kanadából, Kínából, Izraelből, Spanyolországból – jöttek vendégek, idén pedig Szerbia lesz az, aki bemutatja kortárs irodalmát és kultúráját.  

Április 21-én tizedik alkalommal rendezik meg a Corvin moziéjszakát. Este hattól másnap hajnalig lehet bepótolni vagy újrázni a nagy blockbustereket (pl: A galaxis őrzői 2, Doctor Strange), a magyar sikereket (pl: Valami Amerika 3, A viszkis) és olyan ínyencségeket mint a dél-koreai zombifilm, a Vonat Busanba.

Április 21-én a Föld Napjához kapcsolódóan a Budakeszi Vadaspark is felpörög. A szervezők a játékos tanulással kötik össze a programokat, így lesznek kisállat tréningek, madárgyűrűzési bemutató, „klíma-kaland”. A rendezvényen részt vesz a Pilis-Budai Kutyamentő Egyesület és a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület is, akik színes programokkal készülnek majd.

Haydn és Mozart idejében meghitt légkörben, szűk közönség előtt előadott otthoni örömzenélést jelentett a kamarazene. Mi maradt mindebből a 21. században? A kortárs kamaraművek, úgy tűnik, visszahozzák a műfaj eredendően intim jellegét. Igaz ez az amerikai zeneszerző, John Corigliano klarinétra és vonósnégyesre írt művére, a modern hangvételű Soliloquy-ra is. A cím jelentése monológ, mely leginkább az opera műfaját idézheti fel. A Klasszikus kortárs című előadás április 21-én az egyik legimpozánsabb helyen, az Eszterházy-kastélyban pendíti meg a húrokat.

Április 22-ig tart a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje a Thália Színházban. A többnapos fesztiválon kilenc előadásra kerül sor olyan darabokkal, mint Shakespeare-től a Tévedés vígjátéka, Molnár Ferenctől a Liliom vagy Jean Racine Phaedra című darabja. Számos színház csatlakozott a szemléhez, így az öt nap alatt többek között a Szatmárnémeti Északi Színház, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Tamási Áron Színház, vagy a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásait lehet megnézni.

https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/51472/pics/lead_800x600.jpg
programajánló,szabadidő
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?