Blogolj!

Történelem és irodalom testközelből


A kulturális programok sokszínűsége mellett a szervezők arra is törekednek, hogy minél emberközelibb legyen egy-egy rendezvény. Ebben a pár napban a testközelből megtapasztalt irodalom és történelem fogja meghatározni a minőségi kikapcsolódást.

Akkor kezdjük egy kis történelemmel: hetvenes-nyolcvanas években Magyarország a két szuperhatalom közti titkos, de annál ádázabb küzdelem egyik központja lett. A legvidámabb barakk látszólag mozdulatlan kulisszái mögött kémek és ügynökök vadásztak adatokra, információkra és leginkább egymásra… Január 25-én Rimner Gábor, egykori mesterkém mesél személyes történetéről, valamint e titkos harc szereplőinek mindennapjairól. Az általuk használt eszközöket pedig Rohánszky Mihály, a Magyar Detektív Szövetség főtitkára mutatja be, aki évekig dolgozott a kémelhárításnál.

Különleges előadás-sorozattal jelentkezik január végétől a Várkert Bazár: a Rejtélyes történelem egészen az avaroktól és a nagyszentmiklósi kincstől indul. Csorba László történész, főszervező a sorozattal kapcsolatban elmondta: első alkalommal, január 25-én a nagyszentmiklósi aranykincsről lesz szó a Várkert Bazárban. Beszélgetőtársa, az avar kor nagy szakértője, Bálint Csanád akadémikus, régész, az MTA BTK Régészeti Intézetének korábbi igazgatója lesz, aki ásatást folytathatott Nagyszentmiklóson, az aranykincsek lelőhelyén. 

A péntek a megemlékezés és a zene jegyében telik, ugyanis a 75 éve született Cseh Tamásra emlékeznek a Gödör Klubban. Az énekes barátaival, pályatársaival és színészekkel, köztük többek közt a Balatonnal, Másik Jánossal, Ónodi Eszterrel és mások mellett Bárdos Deák Ágival lehet majd találkozni az esten.

A szombat reggelt hogyan is lehetne stílusosabban kezdeni, mint egy jó kis reggelivel tehetséges fiatal színésznők társaságában egy irodalmi, beszélgetős eseményen? Induljon a nap Hadik kávéházban Borbély Alexandrával, Pálmai Annával és Trokán Nórával, miközben megtudhatjuk, hogy merre tart most karrierjük, mik a céljaik, változtak-e a női szerepek az elmúlt években, férfiak uralta szakma-e a színészet, és még sok minden mást.

Jön a báli szezon, a farsang ideje, vagyis elő a jelmezekkel, maszkokkal és irány egy jó kis farsangi mulatság! És ki értene ehhez jobban, mint Gryllus Vilmos, aki most a Puskin Kuckóban szórakoztatja a gyerkőcöket vasárnap délelőtt.

Január 30-án este a Pesti Vigadóban tartják azt az első ünnepélyes díjátadót, ahol az MMA által is támogatott Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőr verseny nyertes diák-alkotójának kihirdetésén túl életműdíjakat adnak majd át olyan magyar operatőröknek, akik a két neves filmművészhez hasonlóan nemzetközi produkciókban is kiemelkedő munkájukkal felhívták a világ figyelmét a magyar operatőri iskolára.

 

https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/47703/pics/lead_800x600.jpg
programajánló,szabadidő
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?