Blogolj!

Budapesti visszapillantó


A következő napok izgalmas és érdekes programjai leginkább a múltról, emlékezésről, nosztalgiáról és a régmúlt idők történeteiről fognak szólni, legyen szó akár az I. világháborúról, a hatvanas évek Budapestjéről vagy az irodalom nagyjairól.

A csütörtök máris egy izgalmas kulturális programot ígér, ugyanis a  Magyar Nemzeti Galériában havonta egyszer hosszú nyitva tartással, speciális tárlatvezetésekkel, előadásokkal, zenével és borokkal rendeznek tematikus esteket Múzeum+ címmel. Az év első ilyen alkalma a kultusz jelensége köré épül. És ha már kultusz, akkor egy igazi kultuszfilm, a Megáll az idő  rendezőjének, Gothár Péternek tárlatvezetése dr. Gerevich Józseffel és Rockenbauer Zoltánnal kerül megrendezésre. A téma természetesen a művészet és művészek, múzsák kapcsolata, emellett a szervezők zenével és borkóstolással készülnek a vendégeknek.   

Még január 13-ig látogatható a Várkert Bazár Új világ született című I. világháborús kiállítása, amely a történelem meghatározó korszakának változásait mutatja be mind kulturális, mind társadalmi téren. A boldog békeidőktől kezdve a háborús lelkesedésen át egészen a kiábrándultságig vezeti végig a tárlat a látogatókat interaktív, látványos vizuális elemek segítségével.

A hatvanas-hetvenes évek ellenkulturális közege a mai napig tartogat olyan történeteket, mozzanatokat, amelyek most is érdekesek, izgalmasak lehetnek. Fényképek, írások, történetek kerülnek bemutatásra egy régi kor kulthelyéről, a Dohány utcai laksásszínházról a Trapéz galériában, ami az 1972 és 1976 között működő színházat mutatja be Színház szobafogságban címmel január 13-án Ascher Tamás tárlatvezetésének keretein belül.

Ugyancsak a múltba, de egy egészen más korba visz el minket a Nők a betyárvilágban című kiállítás január 17-én, ami olyan kérdésekre adja meg a választ, mint például: Hogyan éltek a nők a betyárvilágban? Milyen helyzetük volt nagyanyáinknak vagy az azt megelőz generációnak? A kérdések és válaszok mellett a látogatók megismerkedhetnek a betyár korabeli népművészeti ruhákkal, hagyományokkal és szokásokkal.

Január 16 az irodalomé, azon belül és Arany Jánosé. A Duna Palota zenés irodalmi estjének főszereplője Arany mellett Hűvösvölgy Ildikó, aki Arany-balladákat, verseket ad elő Elek Szilvia zongoraművész közreműködésével Arany asszonyok címmel.

 

https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/47099/pics/lead_800x600.jpg
programajánló,szabadidő
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?