Blogolj!

Művészet és megemlékezés


A hosszú hétvége nemcsak a kellemes őszi időt, hanem a hívogató kulturális programokat is magával hozza, nem is beszélve az ünnepi rendezvényekről.

Az ősz legnagyobb könyvvására, vagyis a Margó Feszt 2011 óta meghatározó irodalmi eseménynek számít. Ez idén sem lesz másként, ugyanis október 19 és 22 között megint fejest ugorhatunk a könyvek és versek világába ismert hazai és nemzetközi alkotókkal, beszélgetések és előadások formájában.

Szintén izgalmas utazást ígér a Nyitott Műtermek Délutánja október 21 és 22 között. Az eseményt már tizenegyedik alakalommal rendezik meg, ahol  bárki beleshet a budapesti műtermekbe, ami jelent kulisszák mögé pillantást, személyes találkozást 50 művésszel és vezetett túrákat is. Összesen négy műteremház nyílik majd meg, ahol a látogatók közvetlen közegben kaphatnak átfogóbb képet az alkotásokról.

Nemcsak a négy fal lehet műterem, hanem a nagyvilág is, amit a World Press Photo kiállítás is bizonyít évről évre. Még el lehet csípni az utolsó napokat, október 23-ig érdemes ellátogatni a Néprajzi Múzeumba, ahol hazai és nemzetközi fotósok munkáival találkozhatnak az érdeklődők.

Képek helyett mozgókép: idén is lesz Mozinet Filmnapok. Ez a hetedik alkalom, hogy válogatott finomságokkal készülnek a szervezők a filmínyenceknek. Az eseménynek a Puskin mozi ad otthont, ahol öt, a Cannes-i, Velencei és Torontói Nemzetközi Filmfesztivál programjából válogatott vadiúj film mellett 12 alkotás újra látható lesz a mozivásznon október 20-23. között, emellett pedig ingyenes programok is várnak mindenkit.  

A hosszú hétvége természetesen az ünnepről és a megemlékezésről is szól. Október 22-én koszorúzás és emlékünnepség lesz az 1956-os Műegyetemi emlékműnél, amit fáklyás menet és megemlékezés követ a Bem téren. Október 23-án az ünnepélyes zászlófelvonás után a látogatók megnézhetik a Szent Koronát, majd díszünnepséget tartanak a Terror Háza előtt (ami október 22-én és 24-én ingyenesen látogatható). Este a Millenáris pedig Szabadságkoncert 1956 címmel többfellépős koncertnek ad otthont. A Corvin, a Tabán mozi és a Kino Café 1956-os játék- és dokumentumfilmekkel emlékezik meg.

 

https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/43847/pics/lead_800x600.jpg
1956,programajánló,szabadidő
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?