Blogolj!

Pünkösd, nyár, hosszú hétvége

Három nap, vagyis hosszú hétvége végre. Természetesen nem csak emiatt, hanem pünkösd miatt sem fogunk szűkölködni a programokban és egyelőre az időjárás is azt mutatja, hogy enged minket kikapcsolódni a szabadban. Nézzük, mit tartogat nekünk június első hétvégéje.

Június, vagyis a nyár ezennel megkezdődött, nincs mese. A jó idő is ezt erősíti meg, szóval nincs más hátra, mint irány a szabad ég alá! Ennek apropóján pedig be is vethetjük magunkat a június 3-án startoló Duna Karneválba, ami egészen június 18-ig tart. Ez Budapest egyik kiemelkedő nyári kulturális és turisztikai attrakciója ami már két évtizede minden év júniusában szórakoztatja a látogatókat. Több zenei és táncos műfajt felvonultat, amin 800 hazai és 200 külföldi művész, 37 zenei és tánccsoport, 30 órányi produkció, valamint 5 ország képviselteti magát.

A nagy meleg elől menekülhetünk a vízpart mellé is, és erre pont kapóra jön a Római, hiszen szombaton a Pünkösdi Piacon nem csak hűsölhetünk és lógathatjuk a lábunkat hanem be is lakmározhatunk bőséggel:lesz, mi szem-szájnak ingere, mangalica, sertés, szürkemarha kolbászok, szörpök, gyümölcslevek, szószok, krémek, érik az eper, cseresznye, de lesz gomba is. Ilyen egy igazi kényeztető kikapcsolódás.

Június 5-én, vagyis pünkösd hétfőjén a Pünkösdi Királyság újra megnyitja kapuit és egész napos ingyenes családi- és gyermekprogramokkal várja leendő lakóit és jövendőbeli uralkodóit, a Tabán Parkban és a Mesemúzeumban.

De természetesen érdemes a városon kívül is körülnézni, hiszen Hollókő visszarepít minket a múltba: vasárnap és hétfőn a palóc népi kultúrát és a középkori lovagi életet is megjelenítik, pünkösdi népszokások elevenednek meg az ófaluban, illetve a végvári időszakot és a 17-18. századot idézi fel a pünkösdi várjáték.

Az idén 50 éves Szentendrei Skanzen is várja a látogatókat, hiszen csaknem 30 szellemi kulturális örökséget őrző közösség mutatkozik be. Pünkösdi Örökség Ünnep mindkét napján, vasárnap és hétfőn is zene, tánc, kézműves bemutatók és kirakodóvásár várja az érdeklődőket, akik részesei lehetnek az évszázados hagyományok közösségi kapcsolatokat teremtő erejének is.

https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/38913/pics/lead_800x600.png
programajánló,szabadidő
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?