Blogolj!

Ha május, akkor majális


Május kezdete, majálisok, Tánc Világnapja és a szezonnyitó bulik (hosszú)hétvégéje vár ránk.

A bolond időjárás lassan, de biztosan helyreáll, és bár még mindig nincs kimondottan kánikula, azért a hosszúhétvégét simán ki tudjuk használni a szabadban.

A következő napok elsősorban a szezonnyitó bulikról fognak szólni, vagyis az eddig sem nyugodtságáról híres Budapest felpezsdül. A napokban nyitnak a szabadtéri szórakozóhelyek, többek között a gyönyörű kilátással rendelkező PONTOON és Raqpart a Lánchíd pesti hídfőjénél, ahol nem csak zene, hanem italok és a Duna-part vár mindenkit kikapcsolódni/bulizni. De nem mehetünk el az egyik legnagyobb szabadtéri szórakozóhely, a Budapest Park mellett sem, ami pedig azt jelenti, hogy elszabadul a koncertvonat és a következő hónapokban hetente akár többször is elnézhetünk a Lágymányosi híd mellett fekvő patyhelyre.

De mivel jön május elseje, adja magát, hogy majálisozzunk. A legklasszikusabb programot pedig nem illik kihagyni. Irány a Tabán! A rockerek egyik főeseménye minden évben, hiszen olyan előadókkal találkozhat a nagyérdemű, mint Török Ádám és a Mini, Hobo és Deák Bill. Tornacipő, sör és bőrkabát kötelező! Persze a nyugodtabb rendezvények sem maradnak el, ahová a családdal is ki lehet látogatni: a Városligeti majális három napon át, azaz április 29 és május 1 között várja a látogatókat.

Minden, ami tánc a Müpában. 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapja, április 29. a tánc világnapja. A táncművészet legnagyobb ünnepén a Magyar Táncművészek Szövetsége a Nemzeti Táncszínházzal együttműködve már sok éve gálaestet rendez, amelynek keretében adják át a Szövetség szakmai díjait, valamint az Imre Zoltán Alapítvány és az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjait, és ekkor osztják ki a Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjakat is. A gálaesten a közönség reprezentatív válogatást láthat a 2016-ban díjazott művészek és alkotók produkcióiból. Az előadás tervezett közreműködői a 2016. évi díjazottak: Bozsik Yvette Társulat, Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola, Háromszék Táncegyüttes (Sepsiszentgyörgy), Magyar Nemzeti Balett, Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Magyar Táncművészeti Főiskola, Maurer Milán, Pécsi Balett, Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium, Pirók Zsófia. 

De hogy ne csak a fővárosról essen szó: A látók és látássérültek számára is különleges élményt nyújtó, tapintható tárlat nyílik pénteken (április 28.) a szegedi Kultúrpalotában. Az elsötétített teremben különböző néprajzi tárgyakat érinthetnek meg a vendégek. A tárlaton az 1800-as évek paraszti világának hétköznapjait és ünnepeit ismerhetik meg az érdeklődők. Női és férfi viseletet, házimunkához, a gyermekek életéhez, a mindennapokhoz, a nagy ünnepekhez kapcsolódó tárgyakat érinthet vagy szagolhat meg a közönség. Bizonyos tárgyaknál pedig kisebb feladatok is várják a látogatókat. A Láthatatlan - Elődeink tárgyai a sötétből című kiállítás a Szeged Első Lions Klub támogatásának köszönhetően jött létre azzal a céllal, hogy egyedi élményt kínáljon a Móra-múzeum a vak és gyengénlátó vendégeinek, illetve a látók is megismerhessék ezt a különleges világot. A szeptember 30-ig tartó kiállítást formabontó jellege miatt 8-10 fős csoportokban, audionarrációval kísérve lehet látogatni. 

https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/37653/pics/lead_800x600.jpg
programajánló,szabadidő
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?