Blogolj!

Programdömping a költészet napján

Minden évben április 11-én, József Attila születésnapjához kapcsolódva megrendezik a költészet napját. Ez természetesen idén sem lesz másként, így kedden számos programmal készülnek a szervezők.

Fényfestés, könyvbemutatók, ünnepi megemlékezések, maratoni versfelolvasás, valamint kiállítás-megnyitók is várják az érdeklődőket Budapesten.

Április 10-én, hétfő este új kamarakiállítás nyílik a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) Móricz csizmája címmel. A tárlat középpontjában Móricz Zsigmond egykori bőrlábbelije áll, amelyet Fehér László festőművész előbb grafikán, majd olajfestményen is megörökített. A relikvia és a két képzőművészeti alkotás mellett a kiállításon megtekinthető a szerző archív fényképe, amelyen ezt a csizmát viseli, és az író autográf kézirata, amely szintén a lábbelihez kapcsolódik.

Kedden immáron hetedik alkalommal szervezik meg a Versmaratont, amelynek részeként hétfőn tizenkét órán át egymást váltva magyar kortárs költő olvassák fel verseiket a Magyar Rádió Márványtermében. A rendezvény egyben Az év versei 2017 antológia élő kötetbemutatója.

Délutántól éjfélig megállás nélkül lesz hallható Arany János csaknem kétszáz költeménye a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak tolmácsolásában az egyetem Padlás színpadán. A költőfejedelem lírai életművének végtelen sokszínűségét és gazdagságát bemutató eseményt többkamerás élő internetes közvetítésen keresztül is lehet követni. A műsor öt nagy fejezete az alkotói pálya öt szakaszát sorjáztatja egymás után, az egyes fejezeteken belül viszont váratlan váltások, asszociációk vezetik verstől versig a néző figyelmét.

A Magyar Írószövetség székházánál este a szervezet, a magyar irodalom és költészet múltját és az 1956-os forradalomban játszott szerepét felelevenítő, Kodály Zoltán zenéjével kísért fényfestészeti épületvetítéssel várják az érdeklődőket. Az 1956-os emlékév programjai közé illeszkedő ingyenes produkció Bordos László Zsolt munkája.

József Attila Fiumei úti sírkertben található nyughelyénél a  költőre emlékező estet ad Földes László Hobo a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) szervezésében. 

A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben idén is kiállítást nyitnak a költészet napi versillusztrációs pályázat gyerekalkotásaiból válogatva. A Pinceszínházban pedig Mobilalkalmazások az irodalomoktatásban címmel szerveznek pedagógusoknak szóló szakmai beszélgetést, majd Tarján Tamás irodalomtörténész és Falusi Márton költő részvételével idézik fel a költészet napjának történetét. 

A Ferencvárosi Művelődési Központban ötödik alkalommal rendezik meg a József Attila Versfesztivál gálaműsorát, valamint kiosztják a József Attila MindenkiNET elnevezésű online videopályázat díjait is. A kerület költészet napi programjait ugyanitt Földes László Hobo Tudod, hogy nincs bocsánat című műsora zárja.

A költészet napját 1964 óta minden évben József Attila (1905-1937) születésnapján, április 11-én ünneplik.

https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/37050/pics/lead_800x600.jpg
programajánló,szabadidő
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?