Blogolj!

Lovakról, emberekről, lovas emberekről


Hajlamosak vagyunk a természettel való kapcsolatunkat háttérbe szorítani életünk során, pedig mindannyian tudjuk, hogy a természet, az állatok közelsége mélyen gyökerező, ösztönös igényünk. A kikapcsolódást, feltöltődést jelentheti, ha akár csak egy órára, vagy egy hétre kiszakadunk a mókuskerékből.

Nem véletlen, hogy terápiás céllal is szokták ajánlani a „kiszakadást”. Ezt tette Tóth Bettina is, aki tíz évvel ezelőtt elhagyva a várost a Pilisben találta meg azt a tanyát, ahol saját ménesével él együtt. Bettina harminc éve foglalkozik lovakkal, és ahogy az életmódváltás megjelent életében, úgy kezdett el foglalkozni a lovak viselkedésének tanulmányozásával. A részletes kutatás pedig most egy könyv formájában született meg A Ló, az Ló című munkájában. Nem szimplán egy tananyag-szerű mű jött létre, hanem egy annál sokkal részletesebb és sokoldalúbb könyv, ami nem csak a lovak természetrajzával, hanem a ló és ember közötti különbségekkel is foglalkozik. Mert ahhoz, hogy megértsük az állatot, tudnunk kell, hogy viselkedésben és gondolkodásban miképp tér el természete a miénktől, illetve, hogy a kétféle viselkedést hogyan lehet összehangolni, majd a háziasítás során milyen változásokra kell figyelni.

A könyv minőségét mi sem bizonyítaná jobban, mint Kassai Lajos, a modernkori lovasíjászat megteremtőjének erős szavai:

„Három dolog miatt tartom fontosnak, hogy Tóth Bettina könyve minden lovas emberhez eljusson: Az emberben nagyon nagy a hajlandóság arra, hogy elődeit kövesse, ahelyett, hogy arra fektetné a hangsúlyt, amit elődei követtek. Minden lovas generációnak újra kell teremteni a lóval való kapcsolatát! Minden állattartó legfontosabb vezérelvévé kell, hogy váljon őseink intelme: „Tartsd a jószágot természete szerint.” A lovasok mindegyike arról beszél, hogy mennyire szereti a lovát, de vajon hányan lennének azok, akiknek ezt lovuk is visszaigazolja? Az emberek akkor kezdenek a szeretetről beszélni, ha a teremett világgal való kapcsolatuk foghíjassá válik. Miután én mindhárom fölvetésre találtam példát a könyvben, nyugodt szívvel tudom ajánlani. Aki pedig nem hiszi, járjon utána!”

A szerzőnő megfigyeléseit, tapasztalatait már 2010. óta nyomon lehet követni a Lovas Nemzet lovak viselkedésével foglalkozó rovatában, illetve konferenciákon, továbbképzéseken és táborokban is tart előadásokat. Fontosnak tartja, hogy megértsük az állatokat, hogy a ló mit, miért és hogyan csinál. Ezáltal pedig lehetővé téve azt, hogy ember és állat között egy különleges és megfelelő kapcsolat jöhessen létre.

Tóth Bettina a nagy sikerre való tekintettel a PCSLE, azaz a Pilisi Lovasok Baráti Köre és a Történelmi Lovas Egyesület szervezésében előadást tart Piliscsabán:

2017. március 25.-én, szombaton 12 órai kezdettel.

PCSLE 

Piliscsabai Cserkész, Lovas, Kulturális, Szabadidő és Sportegyesület

Lovas Szakosztály

2081 Piliscsaba, Iskola u. 20.

 

Címkék: programajánló
https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/36430/pics/lead_800x600.jpg
programajánló
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?