Blogolj!

Kulturális programok tömkelege várható a hétvégén


A magyar kultúra napja vasárnap, azaz január 22-én lesz, ennek apropóján pedig napok, hetek óta megszaporodtak a kulturális programok az országban.

Számos esemény, előadás, felolvasóest várja az érdeklődőket, ezekből szemezgettünk.

Január 20-án a Marczi Közöségi Tér a Magyarok a Kárpát-medencében előadással készül. Benkő Péter kétszeres Jászai Mari-díjas előadása lesz látható este 6 órától. Szintén pénteken az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér A magyar néptánc évszázadai című műsorral várja az érdeklődőket, ahol nem csak előadás, hanem tánc és oktatás is része lesz a programnak: Moldvai csángó táncház, illetve csárdás - népi játékok és táncok zenészekkel, táncosokkal is szerepel a repertoárban.

A Békásmegyeri Közösségi Ház a kicsikre is gondolt, mivel pénteken az Aprók Tánca a Kolompos Együttessel a kisgyerekeknek szeretné bemutatni a zene és tánc szépségeit. Szombaton a Duna TV-n sugárzott komolyzenei tehetségkutató műsor döntőseinek koncertműsorával, vagyis a Virtuózokkal készülnek, így a nem csak az apróságok, hanem kicsit idősebbek is előtérbe kerülnek.

Szintén maradva a szombatnál, a MOM Kulturális Központ egy nagyszabású gálával, a szintén a televízióból ismert Fölszállott a páva című tehetségkutató fellépőivel készül, illetve vasárnap Magyar Motívumok címmel különleges zenei utazás veszi kezdetét: A koncert „magyar tájakon” vándorolva körbejárja és megkeresi a kapcsolatot a kortárs zene, a népzene, és a népi ihletésű improvizációk között. A programban a mai magyar zeneszerzők művei éppúgy jelen vannak, mint a százéves nagyjaink, a népi ihletésű írott zene, a népzene, vagy éppen a népzenei ihletésű jazz. A műfajok közötti átjárhatóságot az alapvetően különböző stílusokat képviselő előadók együttes munkája biztosítja, és hozza közel a hallgatóhoz.

Január 22-én, vasárnap Sebestény Márta és Andrejszki Judit Földiekkel játszó égi tünemény című koncertjét nézhetik meg a látogatók a belvárosi Erőművházban. A Fonó Budai Zeneház a gyimesi zenészek és táncosok műsorát hozza el a közönségnek: A meghívottak a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor első gyerek évadának gyimesfelsőloki táncegyüttese, a Kesice, valamint gyimesi fiatal hagyományörző táncosok. A Kesice táncosai egyszerre gyermekien elbűvölők, és a táncuk szinte felnőttesen érett. Látszik, hogy olyan világból jönnek még, ahol a munka végét két kézzel kell megfogni, s erre korán kell ránevelődni. Repertoárjukon gyimesi hagyományos népi játékok is megtalálhatóak a gyimesi táncok mellett.

A Klauzál Ház vasárnap Szabó Magdára emlékezik, ugyanis ezen a napon lesz száz éve, hogy megszületett, illetve 10 éve, hogy nincs már közöttünk. A Szabó Magda 10-100 nevű rendezvény az írónő emléke előtt tisztelegve filmvetítést (Abigél, Régimódi történet) tart, majd előadások mentén megismerhetjük munkásságát. 

https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/33259/pics/lead_800x600.jpg
programajánló,szabadidő
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?