Blogolj!

Apróságok az apróknak - Minden, amit tudni kell a téli madáretetésről


Most, hogy repkednek a mínuszok és az extrém hideg még egy darabig nem is múlik el, fokozottan kell ügyelnünk magunkra, és környezetünkre. Nem csak a sapka és sál jelent megoldást ebben az időben, hanem az apró figyelmesség is, és azt se felejtsük el, hogy nem csak mi, emberek, hanem az állatok is megszenvedik a kemény telet. Jöjjön hát pár apróság, ami az apró állatoknak – jelen esetben a madaraknak – jelenthet segítséget.

A madarak etetésére fokozottan oda kell figyelni a téli időszakban, hiszen a nálunk áttelelő madarak (pinty, feketerigó, széncinege, vörösbegy) a fagyban sokkal nehezebben jutnak táplálékhoz. Ahogy az embereknek, úgy a madaraknak is energiában gazdag, magas cukortartalmú gyümölcsökre van szükségük, illetve zsíros szalonnát, vajat és olajos magvakat részesítenek előnyben a megfelelő zsiradékforrás miatt, amiből kényelmesen elraktározhatnak télire.  

Mivel etessünk?

Ezeket az akár életmentő ételeket könnyedén be lehet szerezni állatkereskedésekben, tehát a napraforgó, köles, „cinkegolyó”(faggyú és mag keverékből álló állatkereskedésekben beszerezhető madáreledel), alma, tört dió, natúr mogyoró, kesudió, pisztácia, natúr szalonna, sajt és vaj nagy segítség lehet a madaraknak.

A vörösbegyek előnyben részesítik a lágy sajtokat, almát és szalonnát, míg a rigók akár a főtt tésztát, rizst és zöldségeket is szívesen fogyasztják.

Mivel ne etessünk?

Fontos, hogy a madaraknak sose adjunk kenyeret, kenyérmorzsát, mert könnyen bélgyulladást okozhat, és elpusztulhatnak. Viszont a  friss, azonnal elfogyasztott kenyérmorzsa - mivel ez még nem erjedt, nem penészes - például a buszmegálló verebeinek adva vagy a vízi madarak: hattyúk, récék, libák számára nem ártalmas.

Ha etetés, akkor etető

Nem csak fán lógós madáretetők vannak, így érdemes akár földön lévőket is készíteni, ugyanis például a rigók, a vörösbegy és a magevők jobban szeretnek a talajon csipegetni. Ehhez elég, ha a levelektől, hótól megtisztított talajra kiszórjuk a madáreleséget.

Etető elkészítése rendkívül egyszerű: akár egy tejesdoboz, vagy műanyag palack is megfelelő, de a kreativitás nem szabhat határt a kis házikóknak.

Etetés, de hogyan?

Ha egyszer elhatározzuk, hogy madarakat etetünk, akkor figyelni kell arra, hogy az folyamatos legyen, ugyanis ha a madarak egyszer odaszoknak az etetőhöz, akkor képesek messziről is visszatérni, viszont ha az etetés félbemarad, az állatok akár éhezhetnek is. Így fontos, hogy a hideg időben mindig gondoskodjunk az étel utánpótlásáról, akár április közepéig.

A Magyar Madártani Egyesületet (MME) oldalán minden információt megtalálunk, amit a téli madáretetésről tudni kell.

Címkék: szabadidő
https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/33025/pics/lead_800x600.jpg
szabadidő
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?