Blogolj!

Ünnepre hangolva

A karácsonyi nyüzsgés után végre elérkezett az év végi jól megérdemelt pihenés és kikapcsolódás időszaka. Ez a programokon is meglátszik, ugyanis a következő pár nap nem bővelkedik a véget nem érő eseménysorozatokban, de ez nem is baj. Ha valaki mégis vágyna egy kis programra, annak ajánlunk párat.

A karácsonyi hangulatból a színházak sem maradnak ki, ezért most a már megszokott ünnepi vásárok és forralt boros bódék mellé klasszikus előadások dukálnak.

Az Opera már egy hónapja karácsonyi lázban ég, ugyanis Diótörő Fesztivált tart december elsejétől. Ennek keretében az Opera társulata az Erkel Színházban a karácsonyi időszakban háromszor, vagyis pénteken, szombaton és vasárnap tűzi műsorára a Varázsfuvolát. Mozart utolsó operája valóban egy varázsopera, és azért jó, hogy karácsonykor is műsorára tűzi az Erkel Színház, mert megnyugvást adhat ebben a "túlságosan az anyagiakra figyelő és mindenféle váratlan borzalmakkal teli világban" ­ hangsúlyozta Palerdi András, a Magyar Állami Operaház magánénekese az M1 aktuális csatorna keddi műsorában. Hozzátette: a gyönyörű zene mellett a darab mondanivalója is nagyon fontos, amely szerint ki kell állni az élet próbáit és segíteni kell embertársainkat is, hogy a nehézségekkel könnyebben tudjunk szembenézni. Emanuel Schikaneder Mozart zenéjére írt történet a felnőtté válásról szól, tele szimbólumokkal, csodás hangszerekkel, komor és tragikus, illetve vidám és játékos elemekkel. A darabban a jó és a rossz, a fény és a sötétség, a mese és a valóság áll szemben egymással. A darabot Szinetár Miklós rendezte, a főbb szerepekben Palerdi Andrást, Fried Pétert, Kovács Istvánt, Szappanos Tibort, Pataky Dánielt, illetve Tetiana Zhuravelt és Rőser Orsolyát láthatja a közönség.

Természetesen a legendás Diótörő sem maradhat ki a műsorból: az Operaház az ünnepi időszakban folyamatosan, vagyis mindennap játssza Csajkovszkij klasszikusát. Az előadás nem csak az elmaradhatatlan karácsonyi készülődés egyik eleme, hanem a felfrissített rendezés miatt a klasszikus zene korszerű köntöst kapott az új koreográfiának köszönhetően. Ünnepi hangulat, jól ismert zene és történet modern táncművészeti elemekkel az Operában.

https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/32699/pics/lead_800x600.jpg
programajánló,szabadidő
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?