Blogolj!

November vége, advent kezdete

Elérkeztünk november utolsó hétvégéjéhez, ami egyben az adventi időszak kezdetét is jelenti. Már csak egy hónap van hátra karácsonyig, így nem csoda, ha karácsonyi fényekben úszik minden, ami nem csak a látványra, hanem a programokra is igaz.

Budapest szívében, a Deák tér és a Vörösmarty tér már pár hete megkezdte a karácsonyra hangolódást, viszont itt még nem állt meg a dömping: számtalan helyen csak most indul be a „hangulatos visszaszámlálás”. Ezekből szemezgettünk.

A Vörösmarty téri karácsonyi vásár mellett a város egy legszebb része ilyenkor (is) a Szent István téri Adventi Ünnep a Bazilikánál. Nem csak a belváros egyik legfrekventáltabb pontja, hanem a leglátványosabb is, hiszen minden este fényfestést csodálhatnak meg a látogatók, emellett pedig természetesen válogathatnak a közel nyolcvan kézműves igényes ajándéktárgyaiból, megtalálhatóak lesznek a népi- és iparművészek, keramikusok, bőr- és textilművesek, ötvösök, egyedi ruha- és kiegészítő-tervezők, de a grafikusok és fotóművészek kézzel készített munkái is. Mindez november 25-től egészen január másodikáig.

Nem messze a Bazilikától, a Deák tér szomszédságában, a Városháza parkban is ünnepi lesz a hangulat. Az Advent Budapesten  november 26. és december 27. között nem csak az árusok portékáival, hanem bábelőadásokkal, ingyenes koncertekkel, jótékonysági macigyűjtéssel és angyalpostával is készül majd.

A budai oldalon is megtalálhatjuk az ünnepi várakozáshoz elengedhetetlen eseményeket, hiszen a Várkert Bazár is készül egy egész hónapon át tartó rendezvénysorozattal. Az Advent a Várkert Bazárban nevű program november 26. és december 18. között várja látogatóit, ahol nem csak a kisgyerekekre gondolnak (kézműves foglalkozások, táncház, interaktív játékok), hanem a felnőttekre is: olyan neves előadóművészek lépnek majd fel a helyszínen, mint Miklósa Erika, a Magyar Virtuózok, az Omega, vagy a Nemzeti Táncszínház.

A különböző kerületek külön is szerveznek programokat az adventi időszakra: Advent Óbudán (november 25-december 23) minden hétvégén különböző, változatos eseményekkel készül, így mind a négy hétvége gyerek- és felnőttprogramokban bővelkedik majd, előadásokkal, és koncertekkel. Józsefváros (november 25-december 23) és Terézváros (november 25-december 24) adventi programkavalkádját az Ördögszekér szervezésében élvezhetik a látogatók. A Palotanegyed (Baross utca eleje, Kálvin tér, Szabó Ervin tér) és a Jókai tér ünnepi rendezvényei sajátos ünnepi hangulatot ígérnek, az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérrel karöltve.

De ha már jól laktunk a kézműves vásárokkal és karácsonyi dalokkal, akkor érdemes ellátogatni a november 26-27 között tizenharmadik alkalommal megrendezésre kerülő Magyarországi Újbor- és Sajtfesztiválra, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba, ahol szintén a kézművességé lesz a főszerep, ami a finom sajtokat és borokat illeti. 

https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/32071/pics/lead_800x600.jpg
programajánló,szabadidő
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?