Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés
Blogolj!

A megemlékezés és a művészetek hétvégéje

Két fő irányt ígér ez a hétvége programok szempontjából. Az 1956-os forradalomra való megemlékezés és a hozzá köthető tematikus rendezvények, illetve a kortárs művészetek megismertetése a közönséggel az, ami a következő pár napra jellemző lesz.

Bár már augusztustól lehet látogatni a Rejt/Jel/Képek című kiállítást, de aki még nem tette meg, az most az utolsó napokat még elcsípheti, ugyanis a Magyar Nemzeti Múzeum tárlata november 13-ig látogatható. A Rejt/Jel/Képek ’56 – A forradalom titkos művészete eltitkolt alkotásokat mutat be, és olyan alkotókat, akikről nem is gondoltuk volna, hogy megihlette őket a forradalom. A múzeum az elmúlt pár évben több száz, főleg grafikai gyűjteménnyel gazdagodott, amit most a közönség elé tárnak.

November 4-én a Katona József Színház is megemlékezik ’56-ról a PanoDráma: Exodus ’56 című előadásával, ami a hatvan évvel ezelőtti nagy kivándorlási hullámot tette meg témájának: „1956. november 4-én megindult Magyarország történetének egyik legnagyobb kivándorlási hulláma. Részben a megtorlás elől, részben egy jobb, emberhez méltóbb élet reményében menekültünk akkor épp mi, magyarok. Manapság mintha kicsit hajlamosak volnánk megfeledkezni minderről.” Az est szövegét a PanoDráma alkotócsapata állította össze az 56-os Intézet hatalmas oral history archívumának hatvan releváns mélyinterjújából, korabeli újságcikkekből és egyéb forrásokból, valamint az általuk készített eredeti interjúkból.

November első hétvégéje a moziban is 1956-ról szól: 56 és kora a moziban címmel kétnapos (november 5-6 között) ingyenes vetítéssorozatot tartanak a Corvinban, ahol olyan filmek kerülnek bemutatásra, amelyek a forradalom évében készültek, vagy a forradalom (és annak hatásai, illetve előzményei) a témája. Így látható lesz majd a hétvégén többek között a Megáll az idő, Angi Vera, A tanú, Szabadság, szerelem, vagy a Szamárköhögés.

A köztudatban nem nagyon vannak jelen a kortárs ékszerkészítők, pedig nagyon is léteznek, sőt, már második alkalommal szervezik meg az Ékszerek Éjszakája Budapest nevű rendezvényt november 4-6 között, ahol nem csak az aktív ékszerkészítőkkel és munkáikkal hanem a még szárnyaikat bontogató diákok alkotásaival is megismerkedhet a közönség.

November 5-én egy igazi kuriózummal is gazdagodhatnak az érdeklődők, ugyanis a világhírű énekes, Andrea Bocelli ingyenes koncertet ad a Szent István Bazilikában. A program hivatalos sajtókonferenciáján Andrea Bocelli kiemelte: “Abban hiszek, hogy a keresztény üzenet aktív és örömteli tanúsága nem csak kiváltság számunkra, de kötelességünk is: minden lehetőséget meg kell ragadnunk annak megosztására. Úgy vélem, hogy a zene rendkívül erőteljes eszköze a hitnek, a szent zene interpretálása és hallgatása is az imádság egy elmélyült formája. (…)”

https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/31478/pics/lead_800x600.jpg
programajánló,szabadidő
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?