Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés
Blogolj!

A nyár első hétvégéje a zenéről fog szólni

Hivatalosan is beléptünk a nyárba. Nagyon úgy tűnik, az időjárás is úgy gondolja, hogy hátunk mögött hagytuk a szeszélyes tavaszt, így élvezhetjük a jó időt, a napsütést, vagyis most is elsősorban szabadtéri programokkal várnak minket a szervezők. A fő hangsúlyt ezen a hétvégén pedig a zene kapja.

Június 4-én ünnepelné 70. születésnapját Halmos Béla, a táncházmozgalom elindítója, első prímása. Az ő tiszteletére megrendezett egésznapos programsorozat várja a népzene, és a magyar népi kultúra iránt érdeklődőket a Hagyományok Házában.

„Azt szoktam mondani, azért születtem a trianoni békediktátum évfordulóján, hogy a Trianon által szétszabdalt magyar nemzetet összehegedüljem.”

A Halmos Béla emléknap programjai délelőtt 10 órakor kezdődnek, ekkor ifj. Csoóri Sándor széki népzenei mesterkurzust vezet, majd 13 órakor Halmos Béla Forint utcai házánál koszorúzást tartanak. Délután különböző előadások keretében Halmos hagyatékáról, gyűjtőkörútjairól tudhatnak meg többet a vendégek, illetve mezőségi táncokat is tanulhatnak Lőrincz Bea és Varga Zoltán vezetésével. 18 órakor ünnepi koncert veszi kezdetét, amely az erdélyi tradicionális népzenét hozza el a közönségnek. Az 1995-ben megjelent Az a szép piros hajnal című album elhangzása során olyan előadók lépnek fel, akik a húsz évvel ezelőtti lemez elkészítésekor is közreműködtek, vagyis többek között: Sebestyén Márta, ifj. Csoóri Sándor, Juhász Zoltán, Éri Péter, valamint olyan prímások, mint Ökrös Csaba, Porteleki László. A koncert utána a Bem rakparton, a Budavári Művelődési Házban, a Sebő klubban a Népzenei Tanszék koncertjével és hajnalig tartó táncházzal zárul az egésznapos megemlékezés. (A részletes programbontás itt található.)

A zenei szféra más vizeire evezve a főváros közepén a könnyűzenéé lesz a főszerep: Budapesten minden évben megrendezik a Belvárosi Fesztivált. Ez most sem lesz másként, ezúttal június 3-5 között a tizedik ilyen zenés kavalkád várja a bulizókat. Péntektől vasárnapig a belváros három fő helyszínén: a Zrínyi utcában, a Szabadság téren és az Erzsébet téren lehet ropni már kora délutántól egészen estig.

Szintén Budapest és szintén zene a főszerepben továbbra is, hiszen a Budapest Essentials már harmadik alkalommal csalogatja a zene és gasztronómia iránt érdeklődőket a város több helyszínére. Igazi város-fesztivál, kulturális, zenei és gasztro programokkal június 2-5 között. Egyhetes zenei fesztivált ígér (és már javában zajlik is) a Rakéta fesztivál, ami május 30 és június 5 között szintén több helyen „támadja” a zeneimádó közönséget.

Ha már nyár, akkor nem hagyhatjuk ki természetesen a Balatont. A tópart csupa izgalmat rejt ezen a hétvégén is, mivel Vonyarcvashegyen június 4-én Strand- és Szezonnyitó Ünnepséget, Balatongyörökön III. Háromlábú Fesztivált, illetve Gyenesdiáson VII. Varázshangok Családi napot tartanak.

A vagány közönségnek az alföldi térség kínál érdekes programokat, ugyanis június 3 és 5 között Nemzetközi Harcászati és Military Fesztivál lesz Kunszálláson, és hogy maradjunk a zenénél és a vagányság ötvözésénél; június 4-én Mindszenti Rockfesztivál – Magyarock Napja 45. Veterán Motorok és Autók találkozóját tartják meg. Június 3 és 5 között Debrecen is gondol a motorosokra, és a Kerekestelepi Termálfürdőnél szerveznek motorostalálkozót, de hogy ne csak földi, hanem légi programot is ajánljunk: szintén június 3 és 5 között Szolnokon szervezik meg a REPTÁR Legendák a levegőben! Repülőnapot.

 

https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/27700/pics/lead_800x600.jpg
programajánló,szabadidő
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?