Blogolj!

Szörnyecskéknek álcázott mentális betegségek

Gondolkodtál már azon, vajon hogyan festene papíron, színes figuráknak álcázva a testképzavar vagy a depresszió? Toby Allen arra vállalkozott, hogy megfesti a különböző mentális betegségeket.

 

A  depressziót a szakemberek általában egy fekete kutyával írják le: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ismeretterjesztő videójában például egy kezdetben kicsi, idővel egyre terebélyesebbé váló fekete házőrzővel mutatja be, hogyan válik üressé, lassúvá és örömtelenné egy emberi élet.

Toby Allen viszont nem érezte úgy, hogy a számára nagyon is ismerős állapotot maximálisan kifejezné a párhuzam, ezért elhatározta, hogy papírra veti a depressziót és további hét mentális betegséget (mint például a szorongás, a skizofrénia, a személyiségzavar különböző formái, vagy a paranoia).

A művész ugyanis szeretné, hogy a testet öltött mentális betegségek körül csökkenjen a megbélyegzés és a negatív előítélet, szerinte ezt viszont csak csipetnyi humorral és rengeteg kreativitással lehet megtenni: és valóban, szörnyecskéi inkább aranyosak, mintsem félelmetesek. Ráadásul szerinte egy testet öltött, identitással felruházott betegség ellen a páciens is sokkal többet tehet, hiszen amit látsz, amit formába öntesz, az ellen képes vagy küzdeni, védekezni, vagy éppen megszelídíteni, arról nem is beszélve, hogy a színes történetbe ágyazott, egyébként szörnyű betegségekről a társadalom „egészséges” része is többet tudhat meg. „Az én szorongásom például sápatag, halványzöld színű, mert úgy tudom elképzelni, mintha a betegségem a föld alatt élne, távol a fénytől” – meséli Toby. „Rengeteg köszönő levelet kapok a különböző mentális betegségekben szenvedő emberektől, akiket bátorítanak a rajzaim. Szerintük a szörnyecskék megtanították őket, hogy más szemszögből szemléljék az állapotukat, sőt általuk sokkal pozitívabban gondolnak a helyzetükre. Többen azt is kérték, hogy a meglévő szörnyek mellett készítsem el a sajátjaikat is.”

A szorongás alapját általában a beteg irracionális félelmei adják. A kóros félelmet olyan testi tünetek kísérik, mint a szapora légzés, heves szívdobogás vagy a bőrpír.

A szociális szorongás (más néven társas fóbia) lényege, hogy a beteg emberek között vagy nyilvános szereplés során hirtelen bizonytalanná válik, és retteg attól, hogy olyan helyzetbe kerül, amit nem képes irányítani.

A depresszió jellemző tünete, hogy az illető elveszti a napi tevékenységek iránit érdeklődését, önértékelése alacsony, miközben fáradékonnyá és étvágytalanná válik.

Mutizmusnak nevezzük azt a kommunikációs zavart, amikor a beteg bizonyos helyzetekben egyáltalán nem, vagy csak bizonyos személyekhez képes beszélni.

A borderline személyiségzavar legfőbb tünetei közé tartozik a szélsőséges hangulatingadozás vagy az énkép instabilitása. A társadalom 2-3 százalékát érintő betegség miatt a legnépszerűbb személyiségzavarok közé tartozik, nőknél háromszor olyan gyakori az előfordulása, mint a férfiaknál.

Az elkerülő személyiségzavarban szenvedő beteg állandóan szorong, és a legapróbb kellemetlenségtől is fél. Kerüli a felelősségvállalást, kisebbségi komplexussal küzd és noha vágyik az emberi kapcsolatokra, inkább messziről elkerüli a társaságot az elutasítástól való félelem miatt.

 

 

https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/19900/pics/lead_800x600.jpg
depresszió,egészség,mentális betegségek,személyiségzavar,szorongás,Toby Allen,WHO
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?