Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés
Blogolj!

8 nő, akik megváltoztatták a világot 4. rész – Ismerd meg Marie-Claire-t!

Egész életében az emberek, különösen a nők jogaiért, a halálbüntetés, és az igazságtalanság ellen küzdött. Alakja és küldetéstudata fogalommá vált, és még életében elnevezték róla a világ egyik leghíresebb női magazinját. Ő Marie-Claire Mendés France.

Amikor elindult ez a sorozat, biztos voltam benne, hogy írni szeretnék Marie-Claire-ről. Mert a legtöbb embernek azonnal a 27 országban megjelenő magazin ugrik be, holott az elnevezés mögött valójában a történelem egyik legizgalmasabb, legbátrabb és legmakacsabb női karaktere, Marie-Claire Mendés France áll.

A Párizsban született lányt a nők védelmezőjeként tartjuk számon, aki egész életében az emberi jogokért küzdött. Orvosnak készült, de meggondolta magát, mert úgy érezte, az így kapott eszköztár nem elég ahhoz, hogy változtasson a világban tomboló igazságtalanságon, azért újságírást tanult, később pedig szociális munkás lett. Első, egy francia arisztokratával kötött házassága gyorsan kudarcba fulladt, így vállalta a gyermekét egyedül nevelő, szabad és fesztelen nő szerepét. Egészen 50 éves koráig élt egyedül, amikor élete szerelme, a politikus Pierre Mendés France 1967-ben megözvegyült. Hosszú ideig tartó barátságuk időközben szerelemmé vált, az akkor már miniszterelnök Pierre viszont nem vállalhatott egy válást, így kivárta, amíg felesége meghal.

Miközben Marie-Claire makacsul küzdött a nők, férfiak és gyerekek jogaiért, elhatározta, hogy mindent megtesz a halálbüntetés ellen: egy hírlapban olvasott egy újabb, halálra ítélt lány ügyéről, és eltökélte bármi áron is, de megmenti az életét. Aláírást gyűjtött, vízumot intézett, és végül részt vett a lány újabb tárgyalásán. Hála a politikus férj diplomáciai kapcsolatainak, egy kormányzati méltóság, Abdallah sejk végül enyhített az ítéleten és a nő halálbüntetés helyett 100 korbácsütést kapott, amiből Marie-Claire húszat magára vállalt. „Inkább volt megalázó, mint fájdalmas”  nyilatkozta később.

A harcosból legenda, a legendából magazin...

A róla elnevezett lap 1937-ben indult Jean Provoust vezetésével, aki eredetileg ruházati termékeket gyártott: kezdetben hetente, szerdánként jelent meg a francia nők kedvenc lapja, 1942 és 1954 között viszont – sok más orgánummal együtt – betiltották. Provoust 76-os nyugdíjazása után lánya, Evelyne vette át a magazin igazgatását. A Marie Claire-t mára 27 ország 21 millió olvasója forgatja hónapról hónapra, az eredeti magazin mellett pedig különböző tematikus kiadványok is megjelentek (a Marie Claire Maison lakáskultúrával foglalkozik, a Marie Claire Idées pedig kreatív hobby témakörben ad izgalmas ötleteket). És hogy mi volt Marie-Claire forradalmi életének és sikerének titka?

A recept szörnyen egyszerű: az én helyett helyezd előtérbe a mi és az ők fogalmát, tökéld el, hogy a saját eszközeiddel teszed jobbá a világot, és tedd ezt a tőled telhető legőszintébb módon. Ha szerencsés vagy, néhány év múlva elneveznek rólad egy magazint, egy utcát, vagy díjat, és könyvet írnak az életedről. Ha igazán szerencsés vagy, még a küldetésed is sikerül. Ha valakinek, hát neki sikerült.

https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/19801/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?