Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés
Blogolj!

8 nő, akik megváltoztatták a világot 3. rész – Aki visszahozta az olvasás élményét!

A világ egyik leggazdagabb írója, J. K. Rowling nem volt mindig jómódú, és különösen nem elismert. Családja átlagos életet szánt neki, ő viszont rendkívülit alkotott, amiért a folytonos elutasítások ellenére sem volt rest kiállni.

Valószínűleg kevesen gondolták volna, hogy a Harry Potter szülőanyjaként emlegetett világhírű írónőt, J. K. Rowlingot a szülei kétnyelvű titkárnőnek szánták. Joanne ugyanis angolt és franciát tanult az angliai Exeter Egyetemen, így a franciát is anyanyelvi szinten beszéli. A nő pályája elején egyébként valóban titkárnőként helyezkedett el: az Amnesty Internationalnél dolgozott, ahol Afrika francia nyelvű területeinek foglalkozott emberi jogi problémáival. A varázslótanonc története 1990-ben pattant ki a fejéből a mára legendássá vált vonatúton. A sorozat első részét 4 évig írta: közben Portugáliába költözött, ahol megismerkedett egy hadseregben szolgáló katonával, akitől később gyermeke született. A házasság nem tartott sokáig, kapcsolatuk hamar összeomlott, Joannet azonban – ahogy azt hősnőin keresztül is bebizonyította – kemény fából faragták, így egyedülálló anyaként csecsemőjével együtt visszaköltözött az esős Londonba. A regény addigra már félkész állapotban volt, így mielőtt visszaállt volna tanítani, még befejezte a könyvet. S hogy mindezt ne a hűvös, nyirkos szobában kelljen megtennie, kislányával együtt a komfortos kávéházakban töltötte napjait, ahol egyre gyarapodott a Bölcsek köve oldalainak száma. Ezután már csak kiadót kellett találnia, ami azonban több energiát vett el, mint maga az írás. De Rowling nem adta fel, mindvégig hitt abban, hogy történetei generációkat nevelnek majd fel, és akkor sem tört össze, mikor a legtöbb kiadó azzal utasította el a kéziratot, hogy a bonyolult nyelvezetű cselekmény nem illeszkedik az akkori ifjúsági irodalom megszokott sémái közé. És valóban: a szerző sosem nézte ostoba fogyasztóknak olvasóit, és nem gondolta, hogy egy iskolás korú tinédzser előnyben részesítené a lebutított olvasmányokat. 1996-ban végül talált egy ügynököt, akinek 4 ezer dolláros áron sikerült eladnia a sztorit, ami hamar utat tört magának mind az olvasók, mind pedig a kritikusok felé. 1997-ben elnyerte a British Book Award díját, amit néhány hónap múlva az amerikai jogok megvásárlása követett, amiért az írónő 105 ezer dollárt kapott. A kiadó tanácsára azonban csak monogramját használta, így a könyv „megúszhatta” az olvasók nők ellen támasztott ellenérzését. A 98-as amerikai megjelenés után két évvel a Warner Brothers végül megvette a megfilmesítés jogait, és onnantól Potter-lázban égett az egész világ. A regény hatására azok a gyerekek is megszeretették az olvasás élményét, akikkel az iskolának egyébként nem sikerült, és noha sokan tiltakoztak a kezdetekkor a regény ellen, mondván, hogy a boszorkányságot tematizálja, végül több iskolában is tananyaggá váltak a sorozat részei.

A  Rowling által teremtett világban az a legnagyszerűbb, hogy úgy alkotott meg egy rendkívüli életutat bejáró legendás hőst, hogy közben meghagyta átlagos külsejű, átlagos problémákkal küzdő tininek, ezáltal szerethető karaktert alkotott, akivel bátran képes azonosulni az olvasó. (Ezt a hétköznapiságot vette át egyébként Stephenie Meyer az Alkonyat sztorik megírásakor, amit meglehetősen lebutított verzióban koppintott le aztán E. L. James). A szerző ráadásul egy erősen individualista társadalomban hangsúlyozta az egyén mindenhatóságával szemben a csoport erejét, miközben sikerült becsempésznie némi átgondolt és okos feminista színezetet is a regényeibe: 2007-es Bogar bárd meséi című kötetében példál arra vállalkozott, hogy burkoltan számol le a passzív hercegkisasszonyok korával, helyettük pedig bátor, intelligens, gondolkodó és intuitív női karaktereket honosít meg a köztudatban. De nem áll tőle messze a jótékonyság sem: a 6. könyv megjelenése előtt két héttel kizárólagos jogot adott 20, Németországban, Angliában és Svájcban kapható, hajléktalanok által árusított lapnak, hogy a hivatalos megjelenés előtt közölhessék és értékesíthessék az új regény első fejezetét.

https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/19641/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?