Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés
Blogolj!

8 nő, akik megváltoztatták a világot 2. rész – Ismerd meg Margaret Keane-t!

A művész különös történetével a legtöbben Tim Burton 2014-es Nagy szemek című filmje apropóján találkozhattak. Napi 18 órát festett, miközben képeit nem a saját neve alatt adták el. Évekkel később vállalta csak, hogy nyilvánosság elé áll, és visszaszerzi méltóságát.

Adam Parfrey giccsőrültnek, Katherine Bishop szentimentális népművészetnek, Andy Warhol félelmetes remekműnek tartotta Margaret Keane munkáit, melyeket az 1960-as években fedezett fel magának a popkultúra, méghozzá hatalmas, szomorú szemű hősei, és semmi mással össze nem téveszthető festményei révén. Keane munkásságára egyértelműen hatott Van Gogh, Picasso vagy Gustav Klimt művészete, s noha alaposan megosztotta mind a laikusok, mind a művészvilág véleményét, a képek bejárták a világ leghíresebb galériáit New Yorkon át San Franciscóig. Csakhogy hiába dolgozott a képeken napi 18 órát a nő, festményein férje vezetékneve szerepelt, a férfi unszolására pedig végig Walter tündökölt művészként a lapok címlapjain. A férj azzal érvelt, hogy abban az időben a nők festményeit jóval nehezebben lehetett pénzzé tenni, mint a férfiakét, az akkor már egyszer elvált, kisgyermekes és biztonságot kereső nő pedig végig feltétel nélkül megbízott párjában. Walter évekig zsebelte be a valódi művész helyett a pénzt és a hírnevet, míg feleségét fogolyként tartotta és dolgoztatta saját házában. Margaret végül 1964-ben hagyta el férjét és költözött Hawaiira, a válópert viszont csak egy évvel később nyújtotta be. Munkássága nemcsak művészi szempontból jelentős, hanem azért is, mert 1970-ben a nyilvánosság elé állt, és bevallotta, Walterrel évekig éltek hazugságban, miközben a képeket mindvégig ő festette. Az ügy 1986-ban került bíróság elé, ahol a bíró elrendelte, hogy a felek a rendelkezésükre álló eszközök segítségével bizonyítsák, hogy tőlük származnak a „nagy szemek”. Margaret 53 perc alatt készítette el a festményt, míg Walter fájdalomra panaszkodva egyetlen vonalat sem festett. A nő végül 4 millió dolláros kártérítést kapott, ami elmondása szerint semmi volt ahhoz az örömhöz és megkönnyebbüléshez képest, amit imádott festményeinek joga és az igazság nyújtott.

Didaktikus vagy sem (az élet néha igenis bizonyítja, hogy azt kapjuk vissza, amit adunk), de a férjnél az orvosok később ritka mentális betegséget állapítottak meg (ami könnyen magyarázza, hogy élete végéig téveszmék gyötörték, és végig csalónak tartotta feleségét, aki meglopja őt). Walter 2000-ben halt meg szegényen és magányosan, míg Margaret újraházasodott, galériát nyitott, a mai napig fest, miközben a (független) női művészek ikonikus alakjává vált.

https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/19548/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?