Blogolj!

Ezek a világ legbizarrabb ételinnovációi!

Néhány tudós és startup aztán tényleg nem vesztegette az idejét, felőlük akár már holnap eljöhet a zombi apokalipszis, felkészültek minden világok legrosszabbikára.  Hála nekik, akkor sem maradunk éhen, ha kifutnánk a hús készleteinkből. És hogy mivel pótolnák a fehérjét? Egy sor bizarr őrültséggel!

Az Oregoni Egyetem egyik briliáns koponyája, Chris Langdon egy új algafajban találta meg a jövő ehető szalonnáját, aminek szerinte sütve és fűszerezve tényleg olyan íze van, mint a klasszikus zsíros finomságnak. Eredetileg azon dolgoztak, hogy tenegricsigáknak állítsanak elő táplálékot, közben viszont sikerült kifejleszteniük egy emberi fogyasztásra is alkalmas, egyenesen finom húspótló alternatívát, aminek a fehérjetartalma meghaladja a 16 százalékot! Kanadában, Izlandon vagy Írországban egyébként külön kultúrája és múltja van a különböző algákból készült fogásoknak, ami különösen gazdag vasban, flourban és és B-vitaminban. A professzor viszont a megszokott fajok helyett 15 évvel ezelőtt elhatározta, hogy egy teljesen új alga megalkotásába kezd. Az extrém újdonságot most az Ételinnovációs Központ vizsgálja, ahol külön, erre szakosodott termékfejlesztő brigád kísérletezik az algából készíthető variációkon.

Az angol Beyond Meat nevű cég csirkementes csíkok nevű termékével robbant be a köztudatba, mára pedig 100 százalék növényi alapú, GMO- és gluténmentes hamburgereikkel szélesítették a palettát, a csirkementes csirke mellet pedig megjelentek a marhahúsra emlékeztető finomságok is. A cég kezdetben főleg szójából készítette a termékeket, időközben azonban váltott, amit nem győz hangsúlyozni, mert a legújabb kutatások bebizonyították, hogy a túlzott szójafogyasztás megemeli a szervezet ösztrogén szintjét, ami akár a rák kialakulásáért is felelős lehet. (A weboldalon egyébként minden összetevőt gondosan feltüntetnek, ráadásul egy külön fül alatt egy sor izgalmas receptet is összegyűjtöttek, melyek között találhatunk vegetáriánus, gluténmentes és ünnepi recepteket is.) A vegán őrületből persze maga a Microsoft atyja, Bill Gates sem maradhatott ki, aki Future of Food nevű honlapján áll ki a jövő élelmezési problémáit megoldó alternatíva mellett. Az egyébként 2006-ban nyugdíjba vonult géniusz nem csak az érzéki csalódáson alapuló húsmentes hús ötletért rajong. Januárban azzal borzolta a kedélyeket, hogy egy speciális tisztítóberendezés által megszűrt szennyvizet ivott, ami a Janicki Bioenergy nevű cég abszolút újdonsága. (A víz mellett áramot is előállítanak az emberi melléktermékből.)

A  Big Cricket Farms (Nagy Tücsök Farm) és a Six Foods startupok termékei fehérjében gazdag rovarokból készülnek. Előbbi lisztet, utóbbi pedig chipset és müzliszeletet készít a fehérjedús ízeltlábúakból. Az üzlet nyereséges, hiszen a nyugati világban is egyre több étterem fedezi fel magának a tücsök-menüt, ráadásul tenyésztésük sem költséges, viszont annál fenntarthatóbb! A The Guardian magazin szerint a rovarok sokkal kevesebb ammóniát és üvegházhatású gázt termelnek, mint mondjuk a többi melegvérű haszonállat.

https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/19480/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?