Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés
Blogolj!

Minden hétre egy kihívás!

A Föld Napja Alapítvány alaposan belehúzott, hiszen az évi egy – szigorúan ökotudatos – kihívás helyett minden hétre előrukkolt egy izgalmas projekttel, amivel arra buzdít bennünket, a gyakorlatban is próbáljuk ki és tapasztaljuk meg az egyszerű és költségkímélő fenntartható trükköket.

Az egyes akciók a legtipikusabb hétköznapi helyzetekre épülnek: vásárlási szokásainkat kívánják megreformálni, a háztartási hulladék kezelésének alternatíváit járják körül, de helyett kapott a rendszeres testmozgás vagy a mérhetetlen palack és szatyor felhalmozás problémája is. A Pihentesd a kocsit nevű kihívás különösen a nagyvárosokban eredményezne izgalmas és üdítő változásokat. A Magyar Ásványolaj Szövetség szerint 2015 első három hónapjában közel 10 százalékkal nőtt meg az üzemanyag-fogyasztás a 2014-es adatokhoz képest. A Húsmentes Hétfő – amiről korábban már írtunk nektek – ugyancsak hasznos módja lehet a globális felmelegedés lassításának, ugyanis ha hetente egy nap kész vagy lemondani a húsról akkor 4 kilogrammal csökkented a szénlábnyomodat. Akik a hús mellett a sajtról, tejről, tojásról és mézről is lemondanának, vagyis hajlandóak vállalni a vegán életmódot néhány nap erejéig, azok feltétlenül induljanak a klíma bajnok címért. Heti három nap vegán étrenddel ugyanis 600 kilogrammal kevesebb káros gáz jut a levegőbe évente! A Kukadiéta program a mérhetetlen háztartási hulladék felhalmozására hívja fel a figyelmet: elképesztő adat, de csak az Európai Unióban évi 100 millió tonna (!) élelmiszer landol a szemétben, aminek 42 százalékát a háztartások termelik, arról nem is beszélve, hogy a kidobott „szemét” 30 százaléka szerves hulladék, vagyis komposztálható. Ha viszont ez a szervetlenekkel együtt a kukába kerül, a klímát erősen károsító metán került a levegőbe, amire a megoldás egyértelműen a komposztálás.

A fenntartható, átgondolt hétköznapok globális előnyei mellett a költséghatékonyságuk is komoly érv: rengeteget spórolhat egy háztartás, ha lemondunk a káros anyagokkal felturbózott vegyszerekről, amit kiválthatunk mosószódával, szódabikarbónával és ecettel. A szelíd szerek mellett szól, hogy azok a hormonháztartást károsító vegyszerekkel ellentétben nem kerülnek a vízzel együtt a szervezetünkbe. Azon túl, hogy nem pazaroljuk feleslegesen az élelmiszert, rengeteget számít, ha a locavore szemléletet is beépítjük hétköznapi döntéseinkbe, vagyis tudatosan odafigyelünk arra, hogy a megvásárolt termék minél kevesebb utat járjon be. Vásárolj piacon, ismerj meg minél több helyi termelőt, így egyfelől támogatod a magyar gazdaságot, és a hosszú utat bejárt, vegyszerrel kezelt zöldségek és gyümölcsök helyett megbízható forrásból származó bio alapanyagokat fogyaszthatsz.

https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/19450/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?