Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés
Blogolj!

Megérkezett az otthonok legújabb generációja! Ettől biztosan hátast dobsz majd!

Egyre több trend megy szembe a minél nagyobb és drágább, annál értékesebb elvvel. Egy spanyol építész, Camino Alonso szerint teljesen felesleges óriási hitelekbe vernünk magunkat egy tágas otthonért, ha sokkal kevesebbért környezettudatos, intim és átlátható házat is vásárolhatunk, ami ráadásul még szállítható is. Így született meg az ÁPH80, a 21. századi otthonok legújabb generációja.

 

Noha még mindig képesek vagyunk rajongani a tárgyakért, a legújabb felmérések szerint alapos átalakuláson mennek át fogyasztói szokásaink, ami alól a luxus szektor sem kivétel. Így egyre fontosabbá válik számunkra a környezettudatosság, sokkal inkább fókuszálunk az élményekre – James Wallman trendkutató szerint még csak most következik az élmény alapú társadalom kora –, és az értéktárgyak halmozása helyett sokan már abból űznek sportot, hogy képesek a legszükségesebb használati tárgyakra csökkenteni korábbi feleslegesen felhalmozott nagy gyűjteményüket. Az egyre népszerűbb minimalizmus szellemében született a spanyol építésziroda legújabb remeke is, a minden ízében környezettudatos, újrahasznosítható anyagokból készült mobilházikó. Nem kellenek engedélyek, és a tervezők segítségére sincs szükségünk szállításkor, hiszen egy bútorhoz hasonlóan mi magunk határozzuk meg, hova, milyen szögben állítjuk fel pontosan a házat. Noha a mobilkuckó különböző méretekben kapható, jobb, ha már most lemondunk a gigantikus terekről, a tervezők ugyanis tudatosan iktatták ki a sokszor céltalanul nagy méretű szobákat, rakodó helyiségeket. Az alternatív otthon ugyanis maximálisan igazodik a minimalista világtrendhez, és a gyakorlatban is alátámasztja az élmény alapú társadalom elvét: a boldogsághoz nem szükségesek tárgyak. De nem feltétlenül kell egy egész életet leélnünk a szállítható otthonban, az ugyanis számos egyéb élethelyzetre is remek alternatíva lehet: magunkkal vihetjük nyaralásra, használhatjuk csendes munkahelyként, bérbe adhatjuk, vagy remek vendégház lehet belőle, sőt nyugodt életteret adhat idősödő családtagjaink számára is.

 

Már nálunk is készül

Hazánkban is készül már a szállítható otthon, igaz, amikor az ötletgazda és csapata nekivágott a tervezésnek, még nem létezett ötletükhöz hasonló. A Noah House (a túlélés háza) egy föld körüli vitorlás út apropóján született, a modern felfedezők ugyanis kíváncsiak voltak, mennyi energia szükséges egy ilyen úthoz. A hajóra napelemeket szereltek, led technológiás világítást alakítottak ki, de gondoskodtak a vegyszermentes algagátlóról és az energia tárolására alkalmas szélkerekekről is. A cél az volt, hogy extrém körülmények között teszteljék az egyre tudatosabb környezetkímélő innovációkat, melyek egyébként a hajó legmasszívabb részeinek bizonyultak. A Noah House megálmodója elárulta nekünk, hogy a szállítható otthon legnagyobb előnye, hogy már másnap elkezd pénzt termelni tulajdonosának, hiszen nem kell többé rezsit fizetnünk, a környezettudatos berendezés megtermeli a ház működéséhez szükséges energiát. A kételkedők persze joggal tehetik fel a kérdést, hogy a szállítható otthon vajon mennyire képes állni a szélsőséges időjárás viszontagságait. „Az erős fémszerkezetnek hála a ház földrengésbiztos, állja a 180 km/h-s szél terhelését is, a cölöpöknek köszönhetően pedig az árvíz sem árthat otthonunknak” – árulta el az ötletgazda Blaskovich Ákos, aki mindvégig arra törekedett, hogy a ház a legzordabb időjárási körülményeket is kiállja, hiszen természetesen a külföldi piacokra is be akarnak törni a termékkel. A mintaverzión egyébként már javában munkálkodnak, és a tervek szerint szeptemberre el is készülnek vele. 

https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/19387/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?