Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés
Blogolj!

5 környezetbarát otthon, ahol te is szívesen élnél!

Szívesen választanál ökotudatos otthont, de nem tudod elképzelni, hogyan is fest a valóságban? Íme néhány extrém változat, szigorúan a természetesség jegyében.

A sztárfocista Gary Neville csaknem két és fél milliárd forintnak megfelelő összegből építtette föld alatti, 8000 négyzetméteres otthonát. A pompás luxuskégliből, aminek nélkülözhetetlen eleme a környezettudatosság, nem hiányozhat a méretes fitnesz terem, vagy a medence sem. A megújuló energiaforrásokra építő ház egyébként az első ökotudatos otthon volt Bolton megyében. Noha meglehetősen drága beruházás volt a földbe süllyesztett, károsanyag-kibocsátás mentes otthon kivitelezése, a szél- és napenergiát, valamint az esővizet hasznosító ház hosszú évek alatt ugyan, de behozza a befektetett összeget.

Ez a ház egy svájci városkában, Vals-ban lett kialakítva. Az ötletes objektum egy seARCH nevű holland építész brigád és az ugyancsak holland Christian Muller Architects szerelmének gyümölcse. A domboldalba épített otthon kőből készült, és a rengeteg méretes ablaknak köszönhetően nincs hiány természetes fényből sem!

Szintén Svájcban található az a 9 házból álló – stílusosan kör alakban elrendezett – ökoépítmény, amit a tervezők Earth House Lattenstrasse névre kereszteltek. Az otthon-komplexum egyszerre viseli magán a régi építészeti praktikákat és az új, fenntartható megoldásokat, amit a kör alakban elrendezett házak közepén található tavacska tesz még különlegesebbé.

Simon Dale      átszámolva mindössze 1 millió forintból építette otthonát családja és barátai segítségével. A pénzügyi határon túl egy dologhoz ragaszkodott, méghozzá a szigorúan környezetbarát anyagokhoz. A hobbit lakhoz hasonlító 50 négyzetméteres otthon valójában két emeletes, szobák helyett pedig egyetlen nagyobb térben rendezte be otthonát a Dale család, amivel jócskán spórolnak a fűtésen és a világításon. De más területeken is igyekeztek minél ökotudatosabb megoldásokat választani: a falakat és a padlót szalmával szigetelték, a vizet egy közeli forrásból hozzák, a fürdőszobát pedig komposztáló WC-vel turbózták fel.

Az organikus építésze ideája, hogy az otthonok szerves egészet alkossanak közvetlen környezetükkel, ahelyett, hogy idegen testként ékelődnének a természetbe. Erre törekedett Savier Senosiain is Nautilus nevű kagylóházának tervezése során is, ami valóban úgy fest, mint egy mélytengeri kagyló.

https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/13940/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?