Blogolj!

Hát ezért állj át a vegán életmódra!


Összegyűjtöttünk néhány sokkoló tényt és adatot, ami után után sokkal szívesebben eszel majd meg egy finoman elkészített vegán ételt, ami jót tesz az egészségednek, és jót tesz a környezetednek is!

Először is, nem árt rendet rakni a fejekben, ami a különböző kifejezéseket illeti. A vegán nem csupán húst nem eszik, de a vegetáriánussal szemben mellőz mindenféle állati eredetű (tej, tojás, méz) táplálékot. Noha elültették bennünk, hogy hús nélkül nem élet az élet, az etikailag teljesen elfogadhatatlan nagyipari állattartás sikítva ugyan, de belefér, szerencsére egyre többen jönnek rá, hogy lehet élni egészséges életet mértéktelen húszabálás nélkül is.

Sokan nem értik azt sem, miért ártunk bárkinek is, ha tejet vagy tojást eszünk, hiszen a tej- és tojásipar semmilyen szenvedést nem okoz az állatoknak. Az viszont valójában legalább olyan kegyetlen, mint a húsipar. Egy vadtyúk például, aki egész életét a szabadban tölti, maximum 20 tojást rak egy évben. Ezzel szemben a genetikailag módosított ipari tyúkok esetében ezt a számot 300-ra tornázzák fel, ami gyakran az állatok életébe kerül. A tejtermelő gazdaságokban született borjak pedig csupán 2-3 órásak, amikor elválasztják őket anyjuktól, hogy a piciknek szánt tejet felhasználhassák. Szintén kevesen tudják, hogy a fiú borjakat még fiatalon levágják, vagy olcsó marhahúst nevelnek belőle, a nőstények pedig anyai gondoskodás nélkül töltik életük első 3 hónapját. És ne gondolja senki, hogy a tejért vagy tojásért tartott állatok békében múlnak ki: ezeket az állatokat ugyanúgy levágják, ha már csökken a „termelőképességük”. Sokan azért szavaznak a húsra, mert szerintük a zöldségek nem pótolhatják a húsban és állati eredetű termékekben található tápanyagot. A kérdésre adott válasz még 2009-ben érkezett, méghozzá az Amerikai Táplálkozásügyi és Dietetikus Akadémiától. Kutatásukban bebizonyították, hogy egy megfelelően megtervezett vegán és vegetáriánus étrend képes biztosítani az egészséges életmódhoz szükséges tápértéket és vitaminokat, megfelelő terhesség alatt, csecsemőknél és sportolóknál is. Arról sajnos még kevesebben tudnak, hogy az elmúlt 10 évben 30 millió (!) vadon élő állatot öltek meg az USDA Animal Damage Control (állati kárelhárítás) program keretében, ami, ahogy azt a neve is jelzi, olyan „kártékony” állatokat iktat ki, melyek veszélyt jelentenek a mezőgazdaságra és az állattartásra.

De elképesztő adatokkal találjuk szemben magunkat akkor is, ha megnézzük, milyen hatással van az állattenyésztés a környezetünkre, a klímaváltozásra vagy az éhezésre. A hústermékek előállítása például sokkal több földet, vizet és munkaerőt igényel, mint a növénytermesztés. De ugyancsak az állattenyésztés a felelős a talaj és az esőerdők pusztulásáért vagy a szennyezett édesvizekért.

Lehet élni hús nélkül. Kezdd el, legyél kíváncsi, kísérletezz, merj változtatni! Magadért, a világért.

https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/13892/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?