Blogolj!

5 elgondolkodtató illusztráció a 90-es évekről és a jelenről

Kár lenne vitatni az internet vagy az okostelefonok előnyeit, de tény, ha nem tudatos használjuk őket, egy idő után mi válunk az ő eszközeikké. És hogy mit veszíthetünk? Az egészségünket, a szociális kapcsolatainkat, és a valódi élményeinket.

Email vs. levelezés

10, de leginkább 20 évvel ezelőtt egy email napunk non plus ultrája volt. Imádtuk gyorsaságáért és hatékonyságáért, a klasszikus levelezést pedig mellette kínosan elavultnak találtuk. Az internet korában bármi a miénk lehet, méghozzá azonnal. Idővel viszont felismertük, hogy a valamire való várakozás izgalma semmivel sem pótolható.

Elhízás vs. ülő életmód

Kissé ugyan sztereotip ábrázolása ez a tévézi szokások és a mozgáskutúra megváltozásának, de tény, hogy manapság a legtöbb országban ülő életmódot folytatnak az emberek. Egy felmérés szerint a gyerekek zöme például heti 18 órát tévézik: ha ez a szám 2 és 4 éves korban rögzül, annak a későbbiekben beláthatatlan következményei lehetnek. A Global Burden of Disease Sutdy szerint az elmúlt években a túlsúlyos gyerekek száma 28, a felnőtteké pedig 47 százalékkal nőtt meg.

Selfie mint mentális betegség?

Élményeink megörökítése is jókora evolúciót járt be, amíg eljutottunk a lábak dokumentálásáig. Az Amerikai Pszichiátriai Társaság szerint a jelengés akkor válik selfitis betegséggé, ha valaki háromnál több fotót posztol magáról naponta. A tudósok egyébként különbséget tesznek a borderline, az akut és a krónikus selfitist között.

Túltervezés vs. nulla teljesítmény

De tény, hogy a jó öreg futás klasszikus hármasa (bemelegítek-lefutom-levezetem) is jóval hatékonyabb volt (és persze kevésbé színpadis és túlszervezett), mint manapság. A kocogós és smoothie-szopogatós szelfiktől kezdve a különböző futó appokon át rengeteg felesleges dolog vonja el figyelmünket a lényegről.

Élmény vs. az élmény bizonytása

Az I Forgot My Phone nevű kisfilm az egyik legjobb, ami valaha is készült arról, hogyan hatnak az okostelefonok a szociális kapcsolatainkra. Az alig 2 perces filmben láthatunk „szétmobilozott” baráti beszélgetést, mobilos lánykérést, ahol a srác egyik kezével a gyűrűt nyújtja, a másikat meg kellő távolságra tartva megörökíti az egészet. Az író Charlene deGuzman elmesélte, hogy a filmet egy koncert ihlette, ahol az emberek a pillanat megélése helyett végig fotóztak, majd valamelyik közösségi portálon kérkedtek az élménnyel.

https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/13862/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?