Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés
Blogolj!

8 nő, akik megváltoztatták a világot – 1 rész: Ismerd meg Telkes Máriát, a Napkirálynőt!

Nem sokan hallottak Telkes Máriáról, a szolártechnika igazi szakértőjéről, akit Amerikában csak „Sun Queen”-ként emlegetnek. Itthon talán kevesen tudják, hogy a világ egy magyar származású tudósnőnek köszönheti az első környezettudatos napházat!

Nálunk méltatlanul elfelejtették nevét, miközben a New York Times 1934-es összeállításában beválogatta a 11 legismertebb és legsikeresebb nő közé. A toplistán egyébként ő volt az egyetlen, aki tudósként verekedte be magát a filmcsillagok és élsportolók népszerű hada közé. Az egyetemi évek után (amit egyébként még Magyarországon töltött) 1925-ben Clevelandbe költözött, ahol a Biofizikai Intézet kutatólaborjában kezdett el dolgozni George S. W. Cryle professzor mellett. 1939-től foglalkozott a napenergia felhasználásának kérdésével, amire egyébként Amerika ebben az időben nem sajnálta az állami támogatást. Telkes ekkoriba a bostoni MIT-ben dolgozott, ahol egy magántőkéből finanszírozott projektben vett részt, a napenergia-átalakítás lehetőségeit kutatta. A legösszetettebb problémát a hőtárolás kérdése okozta számukra: a 40-es években egy átlagos nyári napon 2000 tonna szén elégetéséből származó hőnek megfelelő energiát nyerhettek volna ki a napfényből, ha sikerül releváns megoldást találni a tárolásra. Telkes Mária ekkor állt elő a kémiai hőtárolás ötletével, melynek segítségével Dover városában épült meg a világ első napháza, amit 100%-ban a hasznosított napenergiával fűtöttek. Noha a rendszer nem bizonyult maradéktalanul hibátlannak, és a tervezők nem gondoskodtak kisegítő fűtőtestről arra az esetre, ha nincs elegendő napfény, további hasonló elven működő, ám tökéletesített otthonok készültek kontinensen, a média akkori részletes tudósításainak hála pedig máig fennmaradt Telkes Mária neve.

A  Napkirálynő élete végéig a napenergia hasznosításának szentelte mindennapjait: egyetemi oktatóként, nagyvállalatok tanácsadójaként, merész innovátorként dolgozott a különböző környezettudatos találmányokon és eljárásokon, sőt tengerészeti és űrkutatási projektekben is segédkezett. 39 szabadalma közé tartozik a napenergiával működő hússütő, amit alacsony ára mellett egyszerű használata tett sikeressé. De megálmodott egy olyan rendszert is, ami napenergia-felhasználás segítségével állított volna elő tengervízből fogyasztható édesvizet, a kivitelezés azonban túl drága lett volna ahhoz, hogy a telep megépüljön.

Címkék: hősök
https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/13643/pics/lead_800x600.jpeg
hősök
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?