Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés
Blogolj!

3 iskola a nagyvilágból, ahol te is szívesen tanulnál

Stressz- és konfliktuskezelés, gyomlálás és vállalkozási ismeretek. Eljött az idő, amikor a nap nem a bemagolt lexikális tudástól kel fel. A világ kezdi felismerni, hogy a legújabb generációt környezettudatosságra és empátiára kell nevelni, közösségben való létre és együtt gondolkodásra.

Vicki Sando egy tetőtéri kerttel kezdte iskoláját még 2003-ban. 10 évvel és 2 millió dollárral később a gyerekek már élőben vizsgálhatták a napelemeket, szedhettek szét napelemes számológépeket. Sando szerint ez nem a tananyag része ugyan, de fontosnak tartja, hogy a diákok ne a legújabb környezettudatos technológiáktól sterilen éljenek. Szerinte az identitásuknak éppúgy részévé kell válnia a felelős, zöld gondolkodásnak, mint otthonuk irodalmának, vagy történelmének. 2016 nyarától New York polgármestere a tervek szerint 23 millió dollár értékben adományoz majd napelemeket 24 iskolának, miközben Sando tetőtéri iskolájában már 12 éve ebben a szellemben folyik az oktatás. A gyerekek kertészkednek, miközben a legújabb technológiákkal is megismerkedhetnek. „Fontos kapcsolatot teremtenünk a növényekkel, hiszen azok valójában apró napelemek” – mondja a tanár.

A  környezettudatos nevelés a dizájnban is maximálisan tetten érhető az Ibarakiban található óvodában. A hatalmas parkban minden kicsinek van saját fűszerkertje, ebédelni szigorúan csak a szabadban szoktak, a hatalmas ablakoknak köszönhetően pedig fény borítja el a belső tereket, amit fából készült berendezéssel töltenek meg. Az óvoda egyébként a város azon részén fekszik, ahonnan a legtöbb szélenergiát gyűjtik.

De legszívesebben talán Bali zöld iskolájába járnánk, ahol valódi közösséget építenek. A gyerekek együtt játszanak, együtt gondolkodnak, miközben természetes közegben, falak nélküli „tantermekben” alakítják holisztikus világképüket, melyben a spiritualitásnak éppúgy helye van, mint az empirikus tudományoknak. A nálunk is ismert Waldorf-módszerhez hasonlóan az itt tanuló gyerekek is tapasztalati úton sajátítják el a tananyagot. Ültetnek, gyomlálnak, megtanulják, hogyan kell elkészíteni egy egyszerű vegetáriánus ételt, de megismerkednek a vállalkozási ismeretekkel is. És mivel az itt oktató pedagógusoknak ugyanolyan fontos a gyerekek harmóniája, relaxációs módszereket is tanítanak nekik.

Címkék: hősök
https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/13622/pics/lead_800x600.png
hősök
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?