Blogolj!

5 könyv a boldogságról, amit el kell olvasnod!

Úgy tűnik, a boldogságkeresésénél ma nincs nagyobb biznisz. A XXI. század elidegenedő, kiábrándult rétege mellett megszületett az ellenpólus, a mindenben pozitívat látó és kereső embertípus. Sorra jelennek meg az önsegítő könyvek, a szelektálás igénye viszont lassan fejlődik bennünk. Egy dolgot akarunk, de azt biztosan: boldognak lenni, bármi áron. Íme 5 könyv, amit valóban megéri tüzetesebben átolvasni.

Csíkszentmihályi Mihály – Az öröm művészete

Ha egyetlen pillanatra sem vagy képes lemondani reális énedről, és az ezoterikus szédelgés helyett inkább a tudományban és az empirikus tapasztalatokban hiszel, el kell olvasnod a flow, vagyis a tökéletes élmény definícióját megalkotó Csíkszentmihályi Mihály Az öröm művészete című könyvét. Ez a vékony, könnyen olvasható kötet az 1990-ben megjelent Flow című munka összegzése, ami gyakorlati tanácsokkal segíti a hétköznapi életünkben is megteremteni a boldogságot. A szerző vizsgálatában több ezer ember vett részt, a pszichológus következtetése pedig egyértelműen az volt, hogy az emberek többsége a mindennapi rutinban forgácsolja szét értékes energiáit ahelyett, hogy új képességekre tenne szert, és változatos – de még teljesíthető – kihívások elé állítaná magát. A semmittevés helyett olvassunk, sportoljunk, vagy válasszunk olyan, számunkra értelmes tevékenységet, amiben valóban fel tudunk oldódni.

Deepak Chopra – A boldogság receptje

Az indiai író munkája a pszichológia eredményeinek, és a keleti gondolkodás paradigmáinak populáris adaptációja. A múlt és a jövő helyett a jelenlétet hangsúlyozza, vagyis szerinte minél inkább képes vagyok részt venni a jelenben, annál sikeresebben alakíthatom a jövőmet. Azoknak, akik előszeretettel olvasnak főleg nyugati, célorientált szellemben megírt könyveket, elsőre talán furcsa lehet a holisztikus szemlélet, és hogy céljaink elérése és a nagy vagyon felhalmozása helyett az egó felszámolása, és a valódi önbecsülés felfedezése alkotja az olvasmány vezérfonalat, ami nem egyezik meg a mások rólunk alkotott véleményével.

Csattos Ilona – Vedd észre

A könnyű olvasmánynak nem nevezhető, vaskos kötet 2011-ben jelent meg, mára pedig megérte a második kiadást. Abban biztosak vagyunk, hogy a pszichológiában jártas olvasó több ponton is előszeretettel vitatkozik majd a Vedd észre című könyvvel, ahogy abban is, hogy ennek ellenére megéri beszerezni a néhol egészen önismétlőnek tűnő kötetet, ami górcső alá veszi a testi-lelki harmónia, a félelmek, a bőségtudat, vagy a párkapcsolat kérdését. A könyv egyik legtanulságosabb pontja a szülői minták és félelmek követése, melyek nagyban alakítják saját élményeinket, s amelyekre, ha figyelünk, életünkkel együtt tudatosan formálhatunk. A kulcsszó a figyelem, érzelmeink, reakcióink figyelme, amit, ha megtanulunk irányítani, képes egészen más dimenzióba emelni életünket.

Sonja Lyubomirsky – Boldogságmítoszok: Tények és tévhitek

A kezdő boldogságkeresők igazi kézikönyve lesz a Californiai Egyetem professzorának Boldogságmítoszok című munkája, ami, ahogy azt az alcím is ígéri, bizony leszámol a legnépszerűbb boldogság-délibábokkal. A szerző Ed Diener és Martin Seligman mellett a pozitív pszichológia legnagyobb guruja. (Egyébként a felsorolt hármasnak köszönhetjük a boldogság képletét, ami a rögzített értékek, az életkörülmények és az önkéntes tevékenységek függvényében írható le. A manapság vezető elméletnek számító képlettel előszeretettel vitatkozik Deepak Chopra fentebb említett könyvében.) Lyubomirsky arra biztat, felejtsük el a külső elvárásokat, és ne a tökéletes munkahely vagy az álomkereset alapján gondoljunk az életünkre. Ha kikapcsoljuk a mítoszok által ránk nehezedő elvárásokat, akkor megszűnnek a reális illúziók, felszabadulnak energiáink, és végre a saját életünket élhetjük, a saját prioritásaink szerint.

Kádár Annamária – Mesepszichológia: Az érzelmi intelligencia fejlesztése gyermekkorban

A pszichológusok szerint a sikert ma már nem az értelmi, hanem főként az érzelmi intelligenciánknak köszönhetjük, hiszen ennek köszönhetően tanulunk meg olvasni önmagunk és mások érzelmeiből, válaszreakcióiból, ennek tükrében alakítjuk kapcsolatainkat, kezelünk konfliktusokat. Kádár Annamária gyermekpszichológus szerint az érzelmi intelligencia legfontosabb fejlesztő eszköze a mese, ami már gyermekkorban képes bennünket programozni. A szerző úgy számol be a pszichológia legfontosabb tanulságairól, hogy közben nem zavarja meg az olvasót értelmezhetetlen kifejezésekkel. A kötet első felében elméleti leírásokban olvashatunk olyan kifejtett fogalmakról, mint a reziliencia (rugalmas ellenállási képesség), a második részben pedig a szerző meséit találjuk, melyek segítenek a gyermekek számára tudatosítani a pozitív és a negatív érzelmeket, megtanítják velük feldolgozni a stresszt, a frusztrációt vagy a csalódást.

Címkék: szabadidő
https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/13519/pics/lead_800x600.jpg
szabadidő
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?