Blogolj!

Ma van a húsmentesség világnapja

Tudtad, hogy ha a világon ma mindenki zöldségből készült ételre szavazna, és mellőzné a húst, akkor annyival csökkenne a szén-dioxid kibocsátás, mint amennyi kibocsátással 2438-szor körbeautózhatnánk a Földet?

Húsfogyasztás szempontjából Európa élvonalába tartozunk, ugyanis ma Magyarországon a lakosság étrendjének 70 százalékát a hús alkotja. 4 kg üvegházhatással kevesebb kerül a légkörbe személyenként, ha hetente egyszer a zöldségeket részesíted előnyben. Ha azt gondolod, egy fecske nem csinál nyarat, akkor nagyon tévedsz, hiszen már a legapróbb lépések is rengeteget számítanak!

Az ENSZ szakértői szerint 2050-re 30 százalékkal nő majd az emberiség száma, így a becslések szerint 9 milliárd embert kell majd táplálni. A felmérés alapján ehhez 200 millió (!) tonnával kell megemelnünk a hústermelést, ami egyszerűen lehetetlen. A szervezők azt szeretnék elérni, hogy hetente egyszer mondjunk le az állati húsból készült táplálékról, és helyette fogyasszunk friss zöldségekből és gyümölcsökből készült finomságokat. Igyekeznek felhívni a figyelmünket, hogy a túlzott húsfogyasztás hosszú távon megviseli a szervezetet, ráadásul gyorsítja a globális felmelegedést is. Az sem elenyésző adat, hogy a húsra épülő étrendhez nyolcszor annyi gabona szükséges, mint a húsmentes táplálkozáshoz. Magyarország egyébként 2013-ban csatlakozott a fenntartható kezdeményezéshez a Föld Napja Alapítvány kezdeményezésére.

Legyél Te is hétköznapi hős, és csatlakozz a húsmentes világnaphoz. Ha pedig inspirációra van szükséged a vacsorádat illetően, itt találsz néhány remek receptet.

Címkék: hősök
https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/13506/pics/lead_800x600.jpg
hősök
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?