Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés
Blogolj!

Tervezz ökotudatos nyaralást

Szerencsére egyre többen fedezik fel a zöld vakáció előnyeit. Az ökotudatos kiruccanások ugyanis nem csak a természetet, de a pénztárcádat is kímélik. Hasznos tippekkel, és imádni való célpontokkal segítünk megtervezni a nyaralást.

Sok kicsi sokra megy

 Első ránézésre talán súlytalan apróságnak tűnik, de a súlyos bőröndök arzenálja jobban terheli a szállítóeszközt, ami miatt az többet fogyaszt majd. Ha autóra szavaztok, mindenképpen vigyétek el az út előtt szervizbe, a megfelelő beállítások mellett ugyanis klasszisokkal kevesebbet fogyaszt majd. Egyre több városban érhető el a közösségi közlekedés: autó helyett fedezzétek fel bringával, busszal a várost, ha pedig mindenképpen az autó mellett döntenétek, béreljetek elektromos változatot.

Fedezd fel saját hazát szépségeit

Tudtad, hogy a németek többsége saját régióját sem hagyja el a vakáció során? A környezetkímélő megoldás az ország adott régiójának is kedvez, tehát tudatosan, a kikapcsolódásra szánt pénzeddel is támogathatod saját országodat. Fedezd fel a nemzeti parkokat, látogass el ökocentrumokba, és a nyüzsgő városok zsúfolt szállodái helyett voksolj a falusi turizmus nyújtotta romantikus menedékekre. Remek választás Orfű, vagy a Jakab-hegy lábánál fekvő Cserkút, ami mindössze 9 km-re található Pécstől. Ha a bájos települést választod, szívből ajánljuk a családi vállalkozásként működő, környezetbarát Vackor vendégházakat. A gyerek-, család- és kutyabarát szálláshelyen egyébként három különböző ház közül választhatsz. A régió számára Biobia ökotudatosságot hirdető gazvacsorája igazi klasszikusnak számít, így feltétlenül iktasd be egy ebédre a Duna-Dráva Nemzeti Park Tájvédelmi Körzetében található családias vállalkozást, ha Cserkút közelében jársz. Dr. Németh Ibolya, vagy ahogy a környékbeliek ismerik, Bia őstermelőként, környezeti nevelőként és falusi vendéglátóként igyekszik felrázni a település turizmusát. Csak helyi és szezonális alapanyagokból főz, melyeket saját kertjében, vagy a környék erdeiben talál. Neki köszönhetően lettünk a házi szörpök, a virágokkal „fűszerezett” saláta és a porcsinból készült fogások szerelmesei.

A  szálláshely kiválasztásánál mindenképpen győződj meg arról, milyen lépéseket tesz az adott hotel a környezettudatosságért, milyen víz- és energiatakarékos megoldásokat használnak, gyűjtik-e az esővizet, szelektíven gyűjtik-e a hulladékot, vagy előnyben részesíti, és ezzel támogatják támogatják-e a helyi termelőket a menüsor elkészítéséhez szükséges alapanyagok megvásárlásakor. Egyre több elegáns hotelben tüntetik fel, hogy a naponta kimosott törülközők milyen mértékben terhelik a környezetünket. (Ha belegondolsz, otthon sem dobod minden egyes nap a földre a használt törülközőt.)

De ha külföld mellett döntenél...

Ha mégis úgy döntesz, más országokban regenerálódnál, válassz olyan, nem túl távoli célpontokat, ami eleget tesz az EU ökovédjegy követelményeinek. Ausztriában gombamód szaporodnak a hangulatos zöld szálláshelyek: közülük elsőként a Dél-Karintiában található Arche hotel nyerte el az állami ökovédjegyet. A biokonyhájáról is híres szálláshely természetes textíliákkal, natúr színű, fából készült bútorokkal és energiatakarékos megoldásokkal várja a látogatókat. A bécsi Boutiquehotel Stadthalle igazi unikumnak számít, hiszen az első hotel a világon, ami nagyvárosi környezetben valósítja meg a nullenergiás működést. A hely hőcserélő, napelemek és szélkerekek segítségével termeli meg a működéséhez szükséges energiát, a WC öblítéséhez az összegyűjtött esővizet használja, az elektromos autók töltésére szolgáló két töltőállomás pedig már csak hab a tortán. A Saalbach-Hinterglemmben található Theresia Gartenhotel 2012-es újításának köszönhetően az ide érkező turisták a Mountain Green Spa wellnessrészlegben szigorúan ökocímkével ellátott, természetes alapanyagokból készült kozmetikumokat használnak, ráadásul a vonattal érkező vendégek díjmentesen használhatják a pályaudvari transzfert. De ugyancsak érdemes ellátogatni Szlovéniába is, melynek legzöldebb turisztikai célpontjairól már írtunk nektek korábban.

Szavazz a helyi alapanyagokra!

Nincs is jobb annál, mint utazáskor magunkba szívni a hely atmoszféráját, és felfedezni a régiók ízeit. Egyre több helyen kapni etikus kereskedelemből származó kávét és teát, nem is beszélve a helyi beszerzésű alapanyagokból készült ételekre. A locavore koncepcióiját – ami egyébként 2015 legerősebb gasztronómiai trendjei közé sorolható – maradéktalanul megvalósítja például a családi vállalkozásként működő balatonszemesi Kistücsök étterem. A fine dining vonalon is jeleskedő étterem szezonális, és a helyi termelőktől származó hozzávalókból készít remek fogásokat.

Címkék: szabadidő
https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/13339/pics/lead_800x600.jpg
szabadidő
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?