Blogolj!

És a te gardróbod mennyire zöld?

Tudtad, hogy a textilipar évente fél millió tonna hulladékot generál? Na és azt, hogy ezek többsége a hulladéklerakóban végzi, holott nagy részük újrahasznosítható? A magyarországi Printa pont ezért működik a slow fashion, vagyis a minőségi divat koncepciója szerint.

Majoros Zita tervező kollekciói tudatosan építenek az anyagok különféle hibáira, így a kiselejtezett ruhadarabok valósággal új életre kelnek, ennek köszönhetően pedig csökken a vízfelhasználás és a hulladéktermelés, ráadásul az új anyagok előállításának hiányában nem terhelik a környezetet a felszabaduló szén-dioxiddal sem. Az upcycling alapelveit követve szigorúan a meglévő anyagokat használják fel: régi bőrtáskákból, férfiingekből, pulóverekből és háztartási textíliákból egyedi nyomattal ellátott különlegességek készülnek, melyek a fast fashion darabokkal ellentétben nem sétálnak velünk szembe az utcán. Tavaszi-nyári kollekciójuk meghatározó eleme a geometriai formákkal való játék. „A „tangram” létrejöttének legendájához hasonlóan mi is azt gondoljuk, hogy a széttörtben és a hibásban szépség rejlik. A fantázia és a kreativitás képes ismét életre kelteni az anyagokat és újra értékessé varázsolni azokat” – meséli a tervező.

Nemrég debütált a cég gyerekruha kollekciója, melynek fő eleme a pamut volt. A színekkel visszafogottan bánnak: a natúr fazonok mellett kézzel festett kékes árnyalatok dominálnak. A cég egyébként nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekek már egészen fiatalon elsajátítsák a környezettudatos gondolkodás alapjait, melynek a zöld, etikus öltözködés éppúgy része, mint a szelektív hulladékgyűjtés.

 

Címkék: szabadidő
https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/13276/pics/lead_800x600.jpg
szabadidő
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?