Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés
Blogolj!

És Te boldog vagy a munkahelyeden?

Stressz, kiégés, depresszió. Tudtad, hogy a legtöbb problémádat a munkahelyedről viszed haza? És az felmerült már benned, hogy a céged mivel orvosolhatná a problémát?

Tudtad, hogy egy EU-s felmérés szerint 1000 milliárd forint kárt okoz a magyar gazdaságnak a munkahelyi stressz? Egy cég versenyképességén jócskán nyomot hagy a stresszes, kiégett munkavállaló, hiszen csökken a termelékenysége és hatékonysága, és nem utolsó sorban a cég felé tanúsított lojalitása. A felmérés azt is kimutatta, hogy az EU-ban közel 23 millió munkavállaló küzd a problémával. A kiváltó okok között szerepelnek a magánéleti problémák, a betarthatatlan határidők, a teljesíthetetlen szakmai elvárások, vagy a vezetői attitűd.

Hogy felhívja a problémára a figyelmet, a Slow Budapest nevű szervezet tavaly felmérést indított. A kérdőívben arra voltak kíváncsiak vezetőknél és beosztottaknál egyaránt, hol csúszik el a munkahelyi egyensúly. A válaszadó alkalmazottak az 1-től 5-ig terjedő skálán 3.08-ra értékelték kiegyensúlyozottságukat. Szerintük jobban teljesítenének, ha reálisabb határidőre dolgozhatnának, de sokan hiányolják a munkában való valódi elmélyülést is. 58 százalékuk szerint a cégük számára egyáltalán nem fontos a kérdés, ezért a lehetséges megoldással se törik magukat. A válaszadók csupán 12 százalékát támogatja munkáltatója, hogy sportolással lazíthasson, további 11 százalék engedheti meg magának, hogy néha otthonról dolgozzon, és 10 százalékuk számára nyílik lehetőség pihenőszobában sziesztázni munkaidőben, vagy csocsózással feltöltődni. Ami a vezetőket illeti, 88 százalék gondolja úgy, hogy a cég számára igenis fontos a munkavállaló egyensúlya, de a gyakorlatban mindössze 13 százalékuk veszi figyelembe a problémát (például egy feladat kiosztásánál).

A felmérésből kiderült, hogy a dolgozók szeretnék, ha képességeiknek megfelelő feladatokat, elvégzésükhöz pedig reális határidőket kapnának. Kevésbé éreznék magukat stresszesnek, ha ők maguk gazdálkodhatnának az idejükkel, és az elvégzett munkát egyértelmű és objektív visszacsatolás követné. Szerencsére egyre több cég foglalkozik a probléma megoldásával külföldön és itthon egyaránt. Ennek fényében született meg az elérhetetlenséghez való jog, ami kimondja, hogy a munkáltató a munkaidő után sem telefonon, sem e-mailen keresztül nem keresheti a beosztottat; a Google vagy a Nike dolgozói szundikálhatnak munkaidejükben, a francia Canon pedig negyed évente e-mail mentes napot tart, hogy felrázza a munkahelyi kapcsolatokat.

A The Guardian nemrég arról számolt be, hogy az Egyesült Királyságban John Ashton felvetette, hogy a négy napos munkahét bevezetése valódi megoldást jelentene a munkanélküliség, a fizikai és mentális megbetegedésekre egyaránt. A professzor szerint a szabad péntek bevezetésére maximum 20 éven belül sort kell keríteni, méghozzá európai szinten.

Címkék: karrier
https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/13160/pics/lead_800x600.jpg
karrier
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?