Blogolj!

9 dolog, amit ki kell próbálnod a zöld Szlovéniában

Nemrég egy 4 napos sajtóúton vehettem részt, ahol megismerhettem a zöld Szlovénia minden árnyalatát. Eddig sem gondoltam, hogy 12 órás repülőút szükséges a korlátlan jókedvhez, mindenesetre ez az út megerősített abban, hogy a szomszédos országokban is van mit felfedezni, ráadásul még a pénztárcánkat is kíméli.

1. Pattanj bringára a zöld fővárosban

A kirándulás szuper kiindulópontja lehet Ljubljana, az ország fővárosa, ami 2016-ban büszkén viseli majd az Európa Zöld Fővárosa címet. A zsűri szerint egyértelműen a szlovén város mellett szólt, hogy az utóbbi években jelentősen és sikeresen növelte lakói környezettudatos gondolkodását: 2013-ban módosították a közlekedési szabályokat, korlátozva ezzel az autósforgalmat, támogatva a gyalogosokat, a tömegközlekedést, és természetesen a kerékpárosokat. Ljubljanában valósággal dübörög a közbringarendszerrel, szóval pattanjunk bátran nyeregbe, és fedezzük fel két keréken a fővárost.

 2. Gasztrotúra profikkal

Ha szívesen megkóstolnád a helyi specialitásokat, de örülnél egy csipetnyi klasszikus városnézésnek is, mindenképpen fizess be egy vezetett gasztrotúrára, és 30 euróért megmutatják neked a város legmenőbb éttermeit. Az árba természetesen beépítették a kóstolót is, így kipipálhatod például a belváros legfinomabb kolbászát, a tormával felturbózott Kranjskát, de ebédelhetsz a Druga Violinában is, ahol többek között fogyatékkal élő fiataloknak biztosítanak munkahelyet. Persze nem feledkeznek meg a mámorító frissítőkről sem: a Šnopc o` tecca nevű helyen kipróbálhatod az ország jellegzetes likőreit is.

   3.   Szavazz a halra!

Ha a tudatos táplálkozás megszállottja vagy, szavazz a helyi alapanyagokból készült finomságokra. Túránk alatt szinte mindenhol a halból készült specialitásokra szavaztunk: ljubljanai vacsoránkat például a Vanderben fogyasztottuk el, ahol volt szerencsém a legjobban elkészített grillezett poliphoz, amit valaha kóstoltam.

  4.  Szieszta a tó közepén

A bledi tó kihagyhatatlan: ha teheted, szentelj 2 napot a helynek, és fedezd fel minden zugát! Kezdd a tó szigetével (ami egyébként az ország egyetlen szigete is egyben), ahová eljuthatsz csónakkal, de 12 euróért akár plentát is bérelhetsz – ez utóbbi komoly előnye, hogy amíg más evez, te kedvedre gyönyörködhetsz a tájban. Egy legenda szerint még egy kívánságod is teljesül, ha megkongatod a szigeten álló templom harangját.

5.  Jöhet a bledi krémes?

A legenda szerint a híres bledi krémesből közel 12 milliót adtak el a Park Hotellel szemközti kávézóban. Az isteni süti egyébként Ištvan Lukačevičnak, a hotel cukrászának köszönheti hírnevét, aki 60 évvel ezelőtt tökéletesre csiszolta a receptet.

6. Séta a Vintgar-szurdoknál

A Bled és a Vintgar-szurdok közti laza 4 km-es távot akár bringával is megteheted. A belépőért 4 eurót kell fizetni, cserébe pedig 1.6 km-en keresztül sétálhatsz a völgy fából készült hídján. A közel 1 órás túra végén csodás látványt nyújt majd az ország legmagasabb folyami zuhataga, a Sum-vízesés.

7.  Amikor összeér a luxus és a zöld

A bledi tó körül hotelek és szállások egész hada várja a látogatókat, de mindenképpen megéri néhány kilométert utazni, és a Garden Villageban éjszakázni. A környezettudatosságáról híres üdülőfalu kétféle innovatív szálláshelyet kínál: választhatsz cölöpökön álló faházakat, melyek a maguk 2 emeletével, 2 franciaágyával és függőágyával jócskán felülírják a megszokott paradigmáinkat. A faházak mellett megpihenhetsz a full extrás sátrakban is, melyeknek külön előnye az udvaron álló jacuzzi, ami természetesen minden glampingezőnek jár. Egyébként a Garden Village komplexum annyira környezettudatos, hogy szinte minden eleme helyi fából készült.

 

     8. Extrém kaland

Mindenképpen vegyél részt egy vízi kalandon az Isonzó-folyón: ha inkább a csoportos játékra szavazol, próbáljátok ki a raftingot. Azt viszont jó észben tartani, hogy a folyó adottságai meglehetősen izgalmasak, így szokd meg időben a vizet, mert könnyen úgy járhatsz, mint mi...

9. Ebéd Piranban

Kihagyhatatlan a mediterrán hangulatú Piran városa is. Itt mindenképpen érdemes ellátogatni a Fonda család legendásan zöld halfarmjára, ahová hajóval viszik el a látogatókat. A tenger ezen részén egyébként nagyon tiszta és mély a víz, amit az áramlatok tesznek még ideálisabbá a halak nevelésére, amelyek speciálisan kialakított, hatalmas méretű nyílt vízi ketrecekben élnek. A halak egyébként legendásan finomak, így nem csoda, ha a helyi éttermek zöme Fondáéktól szerzi be az alapanyagokat.

Címkék: szabadidő
https://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/13011/pics/lead_800x600.jpg
szabadidő
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?