Blogolj!

3 fiatal oldja meg az éhezés problémáját?

Egymást követik az őrült és bizarr gasztronómiai trendek, de most végre itt van valami, ami nemcsak villantani akar, hanem valós problémára, az éhezésre jelenthet megoldást. És a legszebb az, hogy mindez három fiatal fejéből pattant ki...

Amíg számos fejlődő országban a megoldásra váró égető problémák egyike az éhezés, addig az Európai Unió élen jár az élelmiszer pazarlásban, hiszen csak itt, évi 100 millió tonna, egyébként még fogyasztható élelmiszer landol a szemétben, aminek 42 százalékát a háztartások termelik. Három svéd fiatal arra vállalkozott, hogy hamarosan lejárandó élelmiszerekből készít por állagú, bárki számára megfizethető ételeket, melyeket az átalakulásuk (ami tulajdonképpen szárítást és darálást jelent) után akár még évekkel is fogyaszthatunk. Tehát igenis van abban valami, hogy az anyag nem vész, el csupán átalakul, a három fiatal, Kent Gno, Gerald Marin és Vita Jaromlikova pedig az élelmiszerek huszonnegyedik órájában ad új életet az ételeknek. A srácok szerint a futurisztikus megoldásnál nem az innováció számít, és még csak nem is az új szabadalommal akarnak betörni a piacra. Ők egy létező, és égető problémára találtak megoldást, ami végérvényesen megoldaná a világ egyik legnagyobb kérdését. Persze joggal merül fel a kérdés, hogy a por alapú élelmiszerben megmaradnak-e az értékes tápanyagok és vitaminok, és hogy valóban kellemes íze marad-e az ételnek, miután az kiszáradt, mert valljuk be őszintén, az ételek fogyasztásánál még mindig fontos szempont az „élmény-faktor”. A FoPo nevű cég szerint minden szárítható, de a termék még a fejlesztés fázisban van: egyelőre banánból, mangóból és málnából készült por létezik, amiből turmixot kotyvaszthatunk, de akár ízletes péksütiket is süthetünk belőle. A terv az, hogy a startup jutányos áron vásárolja fel, vagy egyszerűen ingyen megkapja a hatalmas cégektől a kis híján lejárt élelmiszereket, melyeket a szigorú szabályozások szerint valóban ki kell dobnia, így jelentősen javíthatja CSR (Corporate social responsibility – társadalmi felelősségvállalás) tevékenységeit. De náluk landolnak a kevésbé impozáns gyümölcsök és zöldségek is, melyeket a fogyasztó nem venne meg szokatlan alakjuk miatt, függetlenül attól, hogy az ízük és a bennük található vitamin mennyisége megegyezik tökéletesre szabott társaikéval. A srácok most a Kickstarter nevű oldalon gyűjtenek adományokat a vállalkozás beindításához, és ha támogatod őket, még az innovatív finomságból is kapsz egy kis ízelítőt. Már csak azt reméljük, hogy a speckó por tényleg finom, mert nekünk határozottan tetszik az ötlet!

http://flow.blogstar.hu/./pages/flow/contents/blog/19701/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?